• Πολιτική

    Έκρηξη Χατζηδάκη στη Βουλή για την κίνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ: «Ντροπή, Ντροπή»!

    • NewsRoom

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης – ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές


    Την έκρηξη του Κωστή Χατζηδάκη προκάλεσε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ΔΕΗ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να κριθεί ως αντισυνταγματική η διάταξη για τις συλλογικές συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων,. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε κατά τη συζήτηση ο Κωστής Χατζηδάκης, το ίδιο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είχε εφαρμόσει το ίδιο ακριβώς σύστημα το 2017, για τους εργαζόμενους θυγατρικής της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού.

    «Έχω ένα έγγραφο το οποίο γράφει απέξω ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Είναι ο Κανονισμός Εργασίας που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24.7.2017. Πηγαίνετε στο αρ 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» ανέφερε οργισμένος ο  υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. «Αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε ότι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».

    «Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε δεκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στη μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον», συνέχισε, εξηγώντας πως αν καταρρεύσει η εταιρεία θα καταρρεύσει η εθνική οικονομία.

    Ο κ. Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «Είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων» και προσθέτοντας πως η ΔΕΗ δεν είναι αυτό που ήταν την δεκαετία του 70, δεν είναι κρατικό μονοπώλιο. «Δεν στενοχωριέστε που παραλάβατε τη ΔΕΗ με μερίδιο 96% και την δώσατε με μερίδιο 71% και χάσατε 640.000 πελάτες με την σφραγίδα του κ. Τσίπρα; Αν εσείς το ανέχεστε, εμείς δεν το θέλουμε. Να έρχεται κάθε τρεις και λίγο ο εκάστοτε υπουργός Ενέργειας και να ζητά από τους Έλληνες πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη» είπε.

    Ο κ. Χατζηδάκης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε την ΔΕΗ στο χείλος της κατάρρευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σήμερα το χρέος να σώσει την επιχείρηση. «Κάνουμε ότι χρειάζεται για να σωθεί η ΔΕΗ. Γιατί αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι Τράπεζες και μετά θα πέσει η χώρα» και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι χάρισε πάνω από 600.000 πελάτες της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

    Αντιδράσεις για την υποκριτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και από άλλους βουλευτές της ΝΔ.

    «Θέλει θράσος αυτό που κάνετε. Σήμερα συζητούμε το νομοσχέδιο γιατί η δική σας κυβέρνηση διέλυσε τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εταιρεία και οι εργαζόμενοί της. Εσείς ευθύνεστε. Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε την ΔΕΗ και εσείς καταθέτετε ένσταση αντισυνταγματικότητας. Παραλάβατε το 2015 μια ΔΕΗ υγιή και την παραδώσατε κατεστραμμένη», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

    Ως προς την νομική ουσία της ενστάσεως ο κ. Πλεύρης απάντησε «Υπάρχει πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου που εισάγει εξαιρέσεις από την αρχή της αναλογικότητας. Επιτρέπει διαφοροποιήσεις σε δίκαιες και εύλογες περιπτώσεις όταν συντρέχει σοβαρός λόγος δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος. Ο ίδιος ο Άρειος Πάγος αποδέχεται σε σειρά αποφάσεων ότι επιτρέπονται διαφοροποιήσεις υπαλλήλων όταν προσλαμβάνονται σε διαφορετικούς χρόνους και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Η ένσταση δεν ευσταθεί».

    Πάντως το επιστημονικό συμβούλιο του κοινοβουλίου ζήτησε περαιτέρω εξηγήσεις αναφορικά με τους λόγους που επιβάλλουν την συγκεκριμένη αλλαγή, θέτοντας τον προβληματισμό του «ως προς το εάν ο εν λόγω περιορισµός της συλλογικής αυτονομίας είναι σύμφωνος προς την αρχή της αναλογικότητας».

    Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων

    Νωρίτερα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτζιόγολου υποστήριξε ότι η προωθούμενη ρύθμιση του άρθρου 3 παρ. 5 του σχεδίου νόμου δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Όπως ανέφερε, «οι νέες προσλήψεις στην ΔΕΗ δεν θα διέπονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της εταιρείας με αποτέλεσμα να έχουμε εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς, επιδόματα κ.α.».

    «Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αντισυνταγματικότητα που ορίζει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι τη ΔΕΗ από την μέρα ισχύς νόμου θα έχουν διαφορετική και χειρότερη μεταχείριση με τους προσλαμβανόμενους μέχρι μέρα έναρξης ισχύος. Έχουμε διαφορετική μεταχείριση ιδίων καταστάσεων με ένα αυθαίρετο κριτήριο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι «μας επιστρέφει στις πιο σκοτεινές περιόδους του Μνημονίου. Η κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει, να λοιδορήσει και να υπονομεύσει την ΔΕΗ».

    Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος  ανέφερε πως το κόμμα του αποδέχεται την ένσταση αντισυνταγματικότητας καθώς  πρέπει να διευκρινιστεί στην αιτιολογική έκθεση οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε «υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα», υπενθυμίζοντας τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν την προηγούμενη τετραετία. Τόνισε ωστόσο ότι το άρθρο 3 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι «αντεργατικό και αντιλαϊκό».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χύτας ζήτησε σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την «χρεοκοπία της ΔΕΗ».

    Απορρίφθηκε η ένσταση

    Η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ απερρίφθη από την Ολομέλεια, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία στο Προεδρείο της Βουλής, γιατί δεν δόθηκε ο λόγος “επί προσωπικού” στην πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

    «Ο υπουργός είπε ανακρίβειες, η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. «Το τερατώδες είναι ότι πάνε με νόμο να καταργήσουν την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εμείς στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταργήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις αλλά με διμερή συμφωνία Διοίκησης και εργαζομένων, όχι με νόμο, όπως γίνεται σήμερα».



    ΣΧΟΛΙΑ