• Top Stories

    «Πόλεμος» για το «αντισυμβατικό» ερωτηματολόγιο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ – Θα κλέβατε ένα super market;

    νεολαία ΣΥΡΙΖΑ


    Αίσθηση αλλά και έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι αμφιλεγόμενες ερωτήσεις με τις οποίες η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά των μελών της.

    Εν όψει του 1ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 6 έως τις 9 Απριλίου, με σύνθημα «Συλλογικότητα – Αγώνας – Αλληλεγγύη», η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος αποφάσισε να συλλέξει πληροφορίες για να συγκροτήσει το προφίλ των μελών της. Ανάμεσα στις ερωτήσεις, υπάρχει μια αμφιλεγόμενη αναφορά που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ως προσπάθεια πολιτικής νομιμοποίησής του ποινικού αδικήματος της κλοπής. Και αυτό καθώς η κλοπή αγαθών από τα  σούπερ μάρκετ – με σκοπό την αναδιανομή τους σε πολίτες – «βαφτίζεται» ως «αντισυμβατική ακτιβιστική δράση».

    neolaia-suriza1

    Επιπλέον, το ερωτηματολόγιο διατυπώνει ερωτήσεις για τη συμμετοχή των μελών σε πορείες, συγκεντρώσεις, την εμπλοκή των μελών του κόμματος σε διαδηλώσεις στις οποίες θα εκδηλώνονταν βίαια επεισόδια καθώς και την πιθανότητα της βίαιης αντιμετώπιση ρατσιστικών ομαδώσεων.

    neolaia-suriza0

    Στη συνέχεια προσεγγίζεται το ευαίσθητο και σοβαρό ζήτημα των καταλήψεων, με τον ερωτώμενο να πρέπει να τοποθετηθεί για το αν συμμετέχει σε «καταλήψεις κτιρίων με στόχο την περίθαλψη, φροντίδα μειονοτικών κοινωνικών ομάδων (στέγαση προσφύγων, κοινωνικό φροντιστήριο μεταναστών)». Σε επόμενη ερώτηση γίνεται αναφορά σε «καταλήψεις σε συμβολικούς στόχους (γραφεία πολιτικών, κομματικά γραφεία, τραπεζικά καταστήματα)» αλλά και αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την άποψη ότι «η κάνναβη είναι ένα φυσικό προϊόν και πρέπει να νομιμοποιηθεί», όπως επίσης και να τοποθετηθούν στο ότι «η υποχρεωτική στράτευση πρέπει να καταργηθεί» και αν «πρέπει να θεσμοθετηθεί η τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια». Εντύπωση δημιουργεί και το ερώτημα αν «για μερικά εγκλήματα χρειάζεται να ισχύει η θανατική ποινή», η οποία  έχει καταργηθεί με νόμο από το 1993.

    Η αντίδραση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ

    Το ερωτηματολόγιο προκάλεσε την αντίδραση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, η οποία έκανε λόγο για τον «ακτιβισμό της κλοπής» που αποτελεί όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ:

    “Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στο ερωτηματολόγιο που δημιούργησε για να δει το κοινωνικό προφίλ των συνέδρων της αναγνωρίζει την ανικανότητα της ίδιας και του κόμματός της να χαράξει κοινωνική πολιτική. Οι δυστυχίες της ελληνικής κοινωνίας, η φτώχεια και η υποβάθμιση των κοινωνικών αγώνων φέρουν από το 2015 τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και του Ακροδεξιού συνεταίρου του.

    Σε αυτή την κατάσταση η νεολαία Σύριζα αντί να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο και να προτείνει λύσεις στα προβλήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση της ψάχνει συνενόχους σε πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου που βαφτίζει ακτιβισμό. Η ελληνική κοινωνία θα στηριχθεί στη νέα γενιά που θα κάνει πράξη τα οράματα της μέσα από συνεχή προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του ευτελίζουν κάθε έννοια: της Αριστεράς, του Ακτιβισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, της Αξιοκρατίας, της Δημιουργίας και της Παραγωγικότητας. Ο «ακτιβισμός της κλοπής» είναι το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα. Δεν είναι αυτό που ονειρεύεται και αξίζει κάθε νέος, προοδευτικός, δημοκρατικός πολίτης της πατρίδας μας.”

    Η απάντηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

    Με τη σειρά της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στο ΠΑΣΟΚ με μια σκληρή απάντηση:

    «Μόνο θυμηδία προκαλεί η ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που αφορά το ερωτηματολόγιο της οργάνωσής μας στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου της, το οποίο δεν απευθύνεται στους συνέδρους και στα μέλη της Νεολαίας, αλλά ευρύτερα […] Ο χαρακτηρισμός «ακτιβισμός της κλοπής» προφανώς και επιστρέφεται πίσω σε αυτούς που ακόμη και σήμερα βάζουν πλάτη στο κόμμα που κατέκλεψε τον ελληνικό λαό», υπογραμμίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα και ο ορθός λόγος κάποιοι εσκεμμένα πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα…Σύνηθες φαινόμενο».

    Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «το ερωτηματολόγιο δεν αποτυπώνει τις θέσεις της οργάνωσης, αλλά αποτελεί μια κοινωνιολογική έρευνα σε σχέση με τις τάσεις στο εσωτερικό της νεολαίας ως διακριτής κοινωνικής κατηγορίας» και σχολιάζει: «Αυτοί που μας εγκαλούν, ισχυρίζονται με την ίδια λογική ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Βασικά δικαιώματα (FRA) θεωρεί ότι η βία κατά των γυναικών κάποιες φορές είναι δικαιολογημένη. Διότι αυτή είναι μια ερώτηση που περιλαμβάνεται σε ερωτηματολόγιο υπό την αιγίδα της εν λόγω υπηρεσίας».

    «Είναι σαφές», υπογραμμίζει, «ότι οι θέσεις της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται στα κείμενα του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας. Προφανώς και δεν περιμένουμε να συμφωνήσει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, της οποίας οι ακτιβισμοί εξαντλούνται σε μπραβιλίκια και σε προστασίες μαγαζιών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οκτώ ύποπτα δέματα εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν ξέρουν τι τους γίνεται . Έδωσαν αρχαίο στάδιο, δωρεάν στο Νορβηγικό Survivor (αλλά όχι την Ακρόπολη στην Gucci)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Τράπεζα της Ελλάδος στηρίζει τον CEO της Attica Bank, Θεόδωρο Πανταλάκη



    ΣΧΟΛΙΑ