• Top Stories

    Ποινή σε δικαστή: Καθυστέρησε να εκδώσει 265 αποφάσεις 

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Εκτός δικαστικού σώματος για έξι μήνες έθεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας μία δικαστικό που συστηματικά καθυστερούσε να εκδώσει αποφάσεις. Μέσα σε τρία χρόνια, «αμέλησε» για διάστημα μεγαλύτερο των 8 μηνών να δημοσιεύσει 265 αποφάσεις.

    Η γυναίκα δικαστής που υπηρετούσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, σε περιοχή της νοτίου Πελοποννήσου, τιμωρήθηκε με «άκρα επιείκεια», καθώς κινδύνευε ακόμα και με οριστική παύση από τα καθήκοντά της.

    Η πρωτοδίκης από το 2009 ως το 2012 καθυστερούσε, πέραν του 8μηνου που προβλέπει ο νόμος, να δημοσιεύσει αποφάσεις. Παρά τις συστάσεις που της έγιναν, η δικαστικός συνέχισε να… κλείνει τα αυτιά στην γρήγορη απονομή της Δικαοσύνης.

    Ο προϊστάμενός της αποφάσισε να της δώσει ακόμα μία ευκαιρία, με μία προθεσμία για να παραδώσει τις υποθέσεις που είχε χρεωθεί, δίνοντας παράλληλα και εξηγήσεις. Εκείνη, ούτε εμφανίστηκε για τις εξηγήσεις της αλλά ούτε και επιτάχυνε για την έκδοση των αποφάσεων.

    Η πρωτοδίκης κατέληξε στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο που της επέβαλε την ποινή της 6μήνης παύσης από τα καθήκοντά της. Τότε μάλλον θορυβήθηκε και δημοσίευσε 170 αποφάσεις. Η «καμπάνα», ωστόσο, ήταν πιο βαριά από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό που αποφάσισε την οριστική παύση της.

    Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πρωτοδίκης προσπάθησε να αιτιολογήσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των καθηκόντων της, τις απέδωσε στο πένθος από αιφνίδια απώλεια συγγενικού της προσώπου αλλά και στα προβλήματα υγείας του υπέργηρου πατέρα της.

    Οι ανώτατοι δικαστές, ωστόσο, έκριναν ότι «τέτοιας έκτασης χρόνου και όγκου υποθέσεων καθυστέρησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικογενειακούς λόγους». Στην απόφασή τους να την παύσουν προσωρινά από τα καθήκοντά της (για έξι μήνες) αναφέρουν ότι κατέληξαν στην κρίση τους με «άκρα επιείκεια».

    Την Ολομέλεια του ΣτΕ απασχόλησε και δεύτερη περίπτωση δικαστή που καθυστερούσε να εκδώσει αποφάσεις. Εκείνος ωστόσο απαλλάχθηκε από πειθαρχική ποινή, καθώς του αναγνωρίστηκε ότι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αχαΐα: Τι συνέβη όταν κλιμάκια του ΣΔΟΕ συναντήθηκαν στο ίδιο κατάστημα εστίασης!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσοχή στις χρεώσεις από πενταψήφιους αριθμούς στα κινητά-Τι συνιστά ο Συνήγορος του Καταναλωτή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Χρηστίδης: Θα διώξει επιτέλους ο Τσίπρας τον Κουρουμπλή από την Κυβέρνηση;



    ΣΧΟΛΙΑ