• Top Stories

    Περικοπές στις συντάξεις και εξωδικαστικός μηχανισμός οι δύο εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Οι λεπτομέρειες για τις περικοπές στις συντάξεις και οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι τα δύο θέματα που παραμένουν πλέον ανοιχτά στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

    Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει. Η ελληνική πλευρά να ζητά να μπει πλαφόν για την περικοπή έως και 22% και να «κοπούν» και οι επικουρικές συντάξεις, για να καλυφθεί ο στόχος της εξοικονόμησης της δαπάνης των δύο δισ. ευρώ, την ώρα που το ΔΝΤ ζητά άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

    Στο θέμα των κόκκινων δανείων  το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε «μπλόκο» στη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, ενώ έγινε συζήτηση και για την επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης που θα διαμεσολαβούν για τις οφειλές προς το Δημόσιο και για τα στελέχη-υπαλλήλους των τραπεζών, που θα διαμεσολαβούν για τα χρέη προς τις τράπεζες.

    Σ’ αυτό έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν ότι θα υπάρχει αίτηση της κατά περίπτωση δημόσιας αρχής, δηλαδή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τα χρέη προς το Δημόσιο ή του υπουργού Οικονομικών για τα χρέη προς τις τράπεζες, με τη γνώμη, όμως, της ΤτΕ, που ως εποπτεύουσα των τραπεζών έχει την τεχνογνωσία.

    Ο νέος γύρος επαφών αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο, μετά το μεσημέρι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιβάν Σαββίδης, ο τρομερός: Ο άνδρας που θέλει να γίνει ο «τσάρος» της Βορείου Ελλάδος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Βουρλούμης στη δίκη Siemens: «Δεν ερεύνησα δωροδοκίες στον ΟΤΕ… Είχα σοβαρότερα θέματα!»



    ΣΧΟΛΙΑ