• Top Stories

    Παυλόπουλος: Το Δίστομο σημαίνει να μην ξεχνάμε τον ναζισμό

    pavlopoulos


    Μια ιστορικά συμβολική κίνηση των κατοίκων του Κάσελ της Γερμανίας, σημάδεψε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην πόλη όπου μαζί με την Αθήνα οργανώνεται η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14.

    Kρατώντας ανά χείρας πλακάτ, όπου αναγράφονταν «Ποτέ ξανά Δίστομο» Γερμανοί πολίτες του Κάσελ υποδέχθηκαν τους Προέδρους Ελλάδος και Γερμανίας. Στα ίδια πλακάτ, αναγραφόταν και ο αριθμός των 218 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη των θυμάτων της σημερινής επετείου της σφαγής του Διστόμου.

    Οι δύο Πρόεδροι Ελλάδος και Γερμανίας υπέγραψαν στα πλακάτ των συγκεντρωθέντων.

    Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κίνηση αυτή των κατοίκων του Κάσελ, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά που ενώνουν όλους του λαούς της Ευρώπης και βέβαια την Ελλάδα και τη Γερμανία, πρόσθεσε ότι θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, όχι για να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία δεν έχουν περάσει, επειδή βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ζούμε τις εκλογές που διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη, παραμένουν υπολείμματα εκείνου του εφιαλτικού παρελθόντος.

    «Όσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Είπε ακόμη ότι είδε «με ιδιαίτερη συγκίνηση» του ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο Κάσελ και συμπλήρωσε: «μπορεί αν βρισκόμαστε στο Κάσελ αλλά ο νους μας και η ψυχή μας είναι στο Δίστομο».

    Στην έκθεση documenta κεντρικό σημείο είναι το έργο ο «Παρθενώνας των βιβλίων» έργο της καλλιτέχνη από την Αργεντινή, Μάρτα Μινουχίν, που «χτίστηκε» από απαγορευμένα βιβλία από ολόκληρο τον κόσμο, μήνυμα κατά της λογοκρισίας.

    Σε δήλωση του σχετικά με τη σημασία των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ για να θυμίσουμε ότι Ευρώπη πριν από όλα είναι ο πολιτισμός της. «Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ προσφέροντας το δικό της αντίδωρο, όπως ονομάζει η Ελλάδα τη δική της συνεισφορά στο μεγάλο αυτό παγκόσμιο γεγονός» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και επεσήμανε ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα ότι η documenta 14 διοργανώνεται εκτός από το Κάσελ και στην Αθήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σταϊνμάγερ: Να αμφισβητούμε τις αποφάσεις μας, να κατανοούμε και τις απόψεις άλλων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παυλόπουλος: «Πάντοτε επιβιώναμε, σαν Έλληνες, γιατί ήμασταν ενωμένοι»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με συμβολικό χαρακτήρα η επίθεση στον Παπαδήμο: Σε βιβλίο για τη σφαγή του Διστόμου τοποθετήθηκε η βόμβα



    ΣΧΟΛΙΑ