• Πολιτική

    Παγκόσμιος τρόμος: Αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από την Κορέα – Θα «πατήσει το κουμπί» ο Κιμ;


    Στο «κόκκινο» αυξάνεται η ένταση πάνω από την χερσόνησο της Κορέας καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν με την νέα εκτόξευση πυραύλου τις προηγούμενες ημέρες.

    Η Αμερική έστειλε  έξι από τα πλέον προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη τους για άσκηση στους αιθέρες της Κορεατικής Χερσονήσου, τέσσερα μαχητικά stealth F-35B και δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B, τα οποία πέταξαν μαζί με τέσσερα νοτιοκορεατικά μαχητικά τύπου F-15K, απαντώντας έτσι στην απόφαση του Βορρά να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο που πέταξε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας στις αρχές της εβδομάδας.

    Η άσκηση ήταν προσομοίωση επιδρομής εναντίον εγκαταστάσεων κομβικής σημασίας της Βορείου Κορέας, όπως διέρρευσαν νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Χρησιμοποιήθηκαν βόμβες τύπου MK-82, MK-84 και GBU-32. Στην άσκηση έλαβε μέρος κι ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker.

    Τα αμερικανικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη βάση Ιβακούνι στην Ιαπωνία, ενώ τα βομβαρδιστικά ξεκίνησαν από την αμερικανική νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, την οποία η Πιονγιάνγκ έχει απειλήσει στο παρελθόν.

    Στο μεταξύ η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι κινδυνεύει με «επικείμενη αυτοκαταστροφή» επειδή έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, καθώς αυξάνεται η ένταση στην περιοχή μετά και τη τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατήγγειλε «σοβαρή και άνευ προηγουμένου απειλή», ενώ μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν να αυξηθεί «η πίεση» στη Βόρεια Κορέα.

    Πάντως, με βάση τις αντιδράσεις των μεγάλων αγορών σε Δύση και Ανατολή η ανησυχία δεν συμβαδίζει με την κλιμάκωση της έντασης.

    Σε αντίθεση με την προηγούμενη δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την αποκάλυψη του σχεδίου του Κιμ Γιονγκ Ουν για πυρηνικό χτύπημα στο Γκουάμ, η οποία είχε προκαλέσει μια εβδομάδα χάους στις διεθνείς αγορές, η νέα επίδειξη δύναμης της Πιονγιάνγκ, πέρα από τις αρχικές ανησυχίες των πρώτων ημερών, δεν έδειξε να επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις αγορές. Ειδικά στην Αμερική, οι επενδυτές περισσότερο έδειξαν να ενδιαφέρονται για το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ.

    Στις ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει πως το επόμενο διάστημα θα ζήσουν εποχές που θα θυμίζουν τον ψυχρό πόλεμο, όταν τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας ήταν στραμμένα εναντίον τους και οι αψιμαχίες εκατέρωθεν ήταν συνεχείς.  Το κακό είναι πως στο τιμόνι της χώρας έχουν ένα άπειρο πρόεδρο, με εσωτερική κρίση και άστατο χαρακτήρα. Και αυτό ίσως είναι μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας από τον παρανοϊκό Κιμ Γιονγκ Ουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Newsweek κατά Τραμπ: Ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα;

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: H Βόρεια Κορέα απειλεί ξανά την Ιαπωνία: Κινδυνεύετε να αυτοκαταστραφείτε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Politico: Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φοβάται τον Τραμπ (video)



    ΣΧΟΛΙΑ