• Πολιτική

    Νέα εισαγγελική έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου: Πώς πούλησε τη βίλα στη Σύρο;

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Γιάννος Παπαντωνίου


    Μία νέα έρευνα για τον ήδη κατηγορούμενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος Γιάννο Παπαντωνίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς ενώ πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του να έχουν κάνει την πρώτη κίνηση στο νομικό τους «οπλοστάσιο», επιχειρώντας να «μπλοκάρουν» το αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία.

    Ωστόσο, το περιβάλλον του κ. Παπαντωνίου διαψεύδει ότι έχει κατατεθεί προσφυγή στις ελβετικές αρχές.

    Μόλις λίγες ημέρες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που αφορά στον τρόπο απόκτησης καταθέσεων και 4 ακινήτων (μεταξύ αυτών και το εξοχικό στη Σύρο) αλλά και την εισαγγελική διάταξη με την οποία τους απαγορεύτηκε η έξοδος από την Ελλάδα, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει βάλει πλέον στο μικροσκόπιο της την πώληση του πολυτελούς ακινήτου στη Σύρο.

    Υπό την εποπτεία της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, οι επίκουροί της αναζητούν:

    • Εάν η πώληση της βίλας το 2016 ήταν πραγματική ή εικονική. Εάν δηλαδή ο φερόμενος ως αγοραστής ενεργούσε ως αχυράνθρωπος.
    • Πώς ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του κατάφεραν να λάβουν φορολογική ενημερότητα για τη μεταβίβαση του ακινήτου, τη στιγμή που είχαν σοβαρές φορολογικές εκκρεμότητες.

    Δημοσιεύματα εκείνων των ημερών ήθελαν το τίμημα της πώλησης να κινείται μεταξύ του 1,5 και των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε, νομικοί κύκλοι έλεγαν ότι η ακίνητη περιουσία του πρώην υπουργού θα έπρεπε να είχε δεσμευθεί τρία χρόνια πριν για να μην μπορεί να πουληθεί το σπίτι στο κυκλαδίτικο νησί, καθώς ήταν σε εξέλιξη πολλαπλές έρευνες της Δικαιοσύνης για συμβάσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας Παπαντωνίου αλλά και η έρευνα για το 1,3 εκ ευρώ της κα Κουράκου, ο πρώτος τραπεζικός λογαριασμός που αποκαλύφθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ.

    Η νέα έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αξιολογείται ως εξαιρετικά σημαντική και δικαστικές πηγές έλεγαν ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα και θα δοθούν απαντήσεις για την «καθαρότητα» της πώλησης του ακινήτου.

    «Προσφυγή να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί της Ελβετίας»

    Από τον Μάρτιο του 2017, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς έχει αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές προκειμένου να αποσταλούν στοιχεία για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και δύο λογαριασμούς της οικογένειας Παπαντωνίου σε ελβετική τράπεζα.

    Η ταυτοποίηση του ενός λογαριασμού με αυτόν στη λίστα Μπόργιανς και η αποκάλυψη υψηλών καταθέσεων, οι οποίες το 2006 φέρονται να ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ήταν το κομβικό στοιχείο που οδήγησε στην πρόσφατη ποινική δίωξη του ζευγαριού για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Δικαστικές πηγές ωστόσο θέλουν, τον πρώην υπουργό και τη σύζυγο του να έχουν ήδη κινήσει τις νομικές διαδικασίες στην Ελβετία προκειμένου να «μπλοκάρουν» το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Εξίσου σημαντική είναι η πληροφορία ότι οι καταθέσεις που φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου ερευνώνται πλέον όχι μόνο για σύνδεσή τους με μίζες σε συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπογράφηκαν επί υπουργίας του στο Εθνικής Άμυνας αλλά και με υποθέσεις που σχετίζονται με την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε κατάληψη του εργοστασίου της ΕΛΒΟ προχωρούν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στη μεταφορά έδρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς υπολογίζεται το χαράτσι για επαγγελματίες, μετόχους, διαχειριστές ΙΚΕ – Όλη η εγκύκλιος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρελθόν η πρόβλεψη για ανάπτυξη από τον ΟΟΣΑ



    ΣΧΟΛΙΑ