• Top Stories

    «Χαστούκι» από τον Μπενουά Κερέ: Μην περιμένετε συζήτηση για το QE στο Eurogroup

    • NewsRoom
    Κερέ ΕΚΤ

    Μπενουά Κερέ, μέλος εκτελεστικού συμβουλίου ΕΚΤ


    Ξεκάθαρο μήνυμα πως η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν συνδέεται απαραίτητα με τις διαβουλεύσεις για το QE απέστειλε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

    «Ασφαλώς δεν θα αποτελέσουμε μέρος του πολιτικού δούναι και λαβείν στο Εurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κερέ, αναφερόμενος αφενός στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος, αφετέρου στο τι θα πράξει η ΕΚΤ σχετικά με το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης.

    Πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια συζήτηση νομισματικής πολιτικής, και το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει όποιο αποτέλεσμα προκύψει από την ευρωομάδα και θα εξετάσει και θα αποτιμήσει το ζήτημα αυτό βάσει των κανόνων μας».

    Να συμφωνηθεί μια «αποφασιστική ενέργεια» για την Ελλάδα

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε μια «αποφασιστική ενέργεια» για την Ελλάδα προκειμένου να τονώσουν την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, στο περιθώριο της συνέντευξής του.

    Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο για να συζητηθεί το πώς μπορεί να ελαφρυνθεί το ελληνικό κρατικό χρέος, ο Κερέ κάλεσε τους υπουργούς να καταλήξουν σε μια λύση που θα ωθούσε τους επενδυτές και τους καταθέτες να επιστρέψουν. Η επίτευξη συμφωνίας είναι το κλειδί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την οποία θα καλυφθούν οι ελληνικές δανειακές ανάγκες τον Ιούλιο.

    «Τρέφω τη μεγάλη ελπίδα, και η ΕΚΤ ελπίζει σε μεγάλο βαθμό, ότι αυτή θα είναι η καταληκτική συνάντηση» (σ.σ. για την εξεύρεση λύσης), σημείωσε ο Κερέ.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογούσε, έκανε όσα της αναλογούσαν από άποψη πολιτικών, από την άποψη του μνημονίου κατανόησης, και τώρα επαφίεται στους υπουργούς του Eurogroup να βρουν μια λύση σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

    Στην Ελλάδα ενδέχεται να μην προσφερθεί ένα σημαντικά βελτιωμένο πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους της στο συμβούλιο, ενώ οι ευρωπαίοι πιστωτές είναι απίθανο να δεσμευθούν σε συγκεκριμένα μέτρα πέραν της παράτασης των ωριμάνσεων των δανείων του προγράμματος στήριξης, σημειώνει το Bloomberg σε δημοσίευμα στον ιστότοπό του επικαλούμενο αξιωματούχους οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

    Μια από τις διαφωνίες-κλειδιά οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τη μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων — πριν από την καταβολή τοκοχρεολυσίων — που μπορεί να συνεχίσει να καταγράφει. Μια συμβιβαστική λύση που προτάθηκε από κυβερνήσεις χωρών μελών της ευρωζώνης για την παράταση των ωριμάνσεων έως και τα 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επανέλθει το χρέος της Ελλάδας, που σήμερα ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, σε βιώσιμο δρόμο.

    Η Ελλάδα ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα καθιστούσε πολύ λιγότερο δαπανηρή την επάνοδό της στις αγορές δανεισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λε Μερ σε Τσίπρα: «Είμαι αισιόδοξος – Θέλουμε και τύχη»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος CEO για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    MH XAΣΕΤΕ: Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ για το 2017 – Αναλυτικοί πίνακες



    ΣΧΟΛΙΑ