• Πολιτική

    Μείωση συντάξεων ένα χρόνο νωρίτερα θέλει για να κλείσει η συμφωνία το ΔΝΤ -Σήμερα το Euroworking Group

    Euroworking Group


    Σε συμφωνία φαίνεται πως πλησιάζουν κυβέρνηση και Θεσμοί αν και στο σημερινό Euroworking Group δεν αναμένεται να «κλείσει» κάτι καινούργιο. Mάλιστα, τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως οι δύο πλευρές δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με ένα νέο αγκάθι που έχει προκύψει στο ζήτημα του Ασφαλιστικού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα προέκυψε μετά από αίτημα της  ελληνικής πλευράς για βελτιώσεις στο σκέλος της περικοπής των συντάξεων, και συνολικά στο δημοσιονομικό πακέτο, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να ζητεί να ανοίξουν εκ νέου κλεισμένα κεφάλαια της συμφωνίας.

    Για τον λόγο αυτό, στο Euroworking Group πρόκειται να τεθεί επί τάπητος η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, ενώ στο μεταξύ το «στρογγυλό τραπέζι» περιμένει την απάντηση του ΔΝΤ για κάποια θέματα προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς, κάτι στο οποίο είναι πολύ κοντά όπως έλεγε χθες το πρακτορείο Reuters.

    Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες της Καθημερινής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Δευτέρα έστειλε νέα πρόταση στους Θεσμούς, μετά το «φρένο» του ΔΝΤ ζητώντας την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019 και όχι από το 2020, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

    Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά επιθυμούσε η περικοπή της προσωπικής διαφοράς να γίνει από το 2020 και μάλιστα σταδιακά μέχρι το 2025.

    Όπως αναφέρει επίσης η Καθημερινή ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του που έστειλε τη Δευτέρα αντιπρότεινε τα εξής, ως προς την προσωπική διαφορά:

    1. Να μειωθεί, αλλά όχι να καταργηθεί πλήρως, η προσωπική διαφορά το 2019. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά δέχεται να μειωθεί η προσωπική διαφορά κατά 0,7% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα το 2019 να μειωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το αφορολόγητο. Στη συνέχεια, το 2020, θα μειωθεί περαιτέρω κατά 0,7% του ΑΕΠ το αφορολόγητο. Κάτι τέτοιο, όμως, αφήνει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ, αφού συνολικά τα μέτρα πρέπει να φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ.

    2. Εναλλακτικά, κι αν οι θεσμοί επιμείνουν στην πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά ζητεί να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ακριβό θα είναι το τίμημα του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμούν οι Γερμανοί

     



    ΣΧΟΛΙΑ