• Πολιτική

    Μελέτη-σοκ: Κατά 102 ευρώ θα μειωθούν οι συντάξεις το 2021!

    • NewsRoom
    μπλοκάκι


    Μία μελέτη για τις συντάξεις που προκαλεί σοκ διεξήγαγαν και δημοσίευσαν ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου κ. Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Βασίλειος Μπέτσης.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, πάνω από 5 δις ευρώ θα «εξανεμιστούν» από τις τσέπες των συνταξιούχων από το 2019-2021, αντί  3,1 δισ. που είχε προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας.

    Η έρευνα συμπεραίνει πως λανθασμένα οι δανειστές επιβάλουν διαρκείς περικοπές συντάξεων. Αυτό διότι όπως εκτιμάται η συνταξιοδοτική δαπάνη μπορεί να περιοριστεί ακόμα και αν οι συντάξεις παρέμεναν στα σημερινά επίπεδα.

    Αντιθέτως, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τις περικοπές, οι δικαιούχοι θα δουν τις κύριες συντάξεις να «ψαλιδίζονται» κατά 18% το 2019, ανεβάζοντας τις απώλειες στο ιλιγγιώδες ποσό των 5,7 δισ. ευρώ.

    «Είναι ακατανόητη –τονίζει ο κ. Ρομπόλης-η εμμονή των δανειστών να προηγηθεί η μείωση των συντάξεων χωρίς να ληφθεί υπόψη η αύξηση του ΑΕΠ. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται τα επόμενα χρόνια σε 2%-3%, θα μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 16% του ΑΕΠ  χωρίς να απαιτηθεί μείωση των συντάξεων».

    Όπως αναφέρει η μελέτη των ακαδημαϊκών στο σενάριο διατήρησης των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα (722 ευρώ μεικτά) το 2021 η συνολική δαπάνη θα έφτανε τα 32,8 δις ευρώ. Ωστόσο με τα νέα μέτρα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η συνταξιοδοτική δαπάνη θα διαμορφωθεί στα  27,1 δις ευρώ. Άρα, η μείωση στις συντάξεις δεν θα είναι 3,1 δις αλλά 5,7 δις ευρώ.

    Κατά συνέπεια, η μέση κύρια σύνταξη θα μειωθεί κατά 102 ευρώ το μήνα: από 722 ευρώ (μεικτά) το 2017 στα 620 ευρώ μεικτά το 2021. Η δε μέση επικουρική σύνταξη θα μετατραπεί σε επίδομα των 144 ευρώ το μήνα (μεικτά).

    Σε όλο αυτό υπάρχει ένα παράδοξο:

    Βάσει της μελέτης στα 27,1 δις ευρώ που ορίζει ως συνταξιοδοτική δαπάνη το μεσοπρόθεσμο το 2021, ο συντελεστής συνταξιοδοτικών δαπανών προς ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί στο ανώτερο όριο του 16% με ΑΕΠ περίπου 171,3 δις ευρώ, όταν το ΑΕΠ του 2016 ήταν 175,4 δις ευρώ.

    Επί της ουσίας, διαπιστώνεται πως αφενός οι δανειστές προβλέπουν ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ άνω του 2% ετησίως, αφετέρου όμως επιδιώκουν ένα ύψος συνταξιοδοτικής δαπάνης το οποίο επιτυγχάνεται ακόμη και με συνθήκες στασιμότητας  μέχρι και το 2021.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι λοιπόν, γιατί από τη στιγμή που  οι δανειστές πιστεύουν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, επιβάλλουν εκ των προτέρων την μείωση του επιπέδου των συντάξεων, για να επιτευχθεί ανώτατο όριο το οποίο επιτυγχάνεται  ακόμη και με συνθήκες στασιμότητας;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γερμανική Βουλή: Εγκρίθηκε η δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζουν να σηκώνουν τις καταθέσεις τους τα νοικοκυριά – Πόσο μειώθηκαν τον Μάιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστολή Σόιμπλε στους Γερμανούς βουλευτές: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα ισοδυναμεί με 4ο Μνημόνιο



    ΣΧΟΛΙΑ