• Top Stories

    Λούις ντε Γκίντος: Αν οι ριζοσπάστες Καταλανοί προχωρήσουν στα σχέδιά τους η απάντησή μας θα είναι πολύ καθαρή

    • NewsRoom


    «Εάν οι ριζοσπάστες Καταλανοί προχωρήσουν στα σχέδιά τους (σ.σ. Για ανακήρυξη ανεξάρτητης Καταλονίας) η απάντηση της ισπανικής κυβέρνησης θα είναι πολύ καθαρή» δήλωσε πριν λίγο στο πρακτορείο Bloomberg ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος.

    Ο αξιωματούχος της Μαδρίτης μίλησε από την αρχή της συνέντευξης για για “παράνομο δημοψήφισμα” και για την “ισχύ του νόμου” την οποία υπερασπίζεται η κυβέρνηση της Ισπανίας.

    Το σκεπτικό του ντε Γκίντος είναι σαφές: Η Καταλονία επωφελήθηκε πολλαπλώς από την ιδιότητά της ως περιοχή του ισπανικού κράτους, τόσο λόγω της συμμετοχής της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκη Ένωση από το 1985, όσο και γενικότερα από την οικονομική και εξαγωγική ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας. Το γεγονός ότι σήμερα η Καταλονία είναι η πιο πλούσια περιοχή της Ισπανίας, υπονόησε ο ντε Γκίντος, δεν μπορεί αν αποκοπεί από το γεγονός ότι αποτελεί τμήμα του ανεξάρτητου ισπανικού κράτους, κι όχι μαι αυτόνομη, ανεξάρτητη περιοχή, που θα ήταν, όπως είπε ο Ισπανός υπουργός “εκτός ευρωζώνης”

    «Ιστορικά η Καταλονία αποτελεί τμήμα της Ισπανίας. Αυτή η ιδιότητα της επέτρεψε να γίνει μια πολύ πλούσια περιοχή. Με την αποφασιστική μας στάση, υπερασπιζόμαστε το νόμο και την ευμάρεια των κατοίκων της Καταλονίας» τόνισε ο ντε Γκίντος. Ακολούθως, εξήγησε ότι η στάση της Μαδρίτης είναι ευρωπαϊκή υπόθεση, καθώς μια ενδεχόμενη ανοχή της κυβέρνησης Ραχόι στις αποσχιστικές τάσεις των Καταλανών, θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ως αρμόδιος υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, ο ντε Γκίντος διαβεβαίωσε μετόχους και καταθέτες των ισπανικών τραπεζών, αλλά και επενδυτές στο χρηματιστήριο της χώρας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από την “καταλανική περιπέτεια”: Οι θεσμοί είναι ισχυροί και αξιόπιστοι και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τη νομιμότητα και την ομαλή λειτουργία της αγοράς, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη χρήση βίας, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η επιβολή του νόμου γίνεται μέσα από “εργαλεία”, ενώ σε ερώτημα τι θα συμβεί εάν η διοίκηση της Καταλονίας προχωρήσει σε ανακήρυξη ανεξαρτησίας τς περιοχής, τόνισε με νόημα: “Η απάντησή μας θα είναι πολύ καθαρή”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνέβη κι αυτό! Ο Μαδούρο επικρίνει τον Ραχόι για τη βίαιη καταστολή στην Καταλονία!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαριάνο Ραχόι: Σήμερα δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα για την Καταλονία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καταλονία: Το «ναι» επικράτησε με το 90% των ψήφων – Ραχόι: Δεν έγινε δημοψήφισμα

     



    ΣΧΟΛΙΑ