• Πολιτική

    Κύπρος: Οι Τούρκοι δέσμευσαν δύο περιοχές νότια του νησιού για ασκήσεις και έρευνες

    • NewsRoom
    Τούρκοι


    Στο πλαίσιο της πολιτικής του Ερντογάν, οι Τούρκοι δέσμευσαν σήμερα δύο περιοχές νότια της Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνες αλλά και ασκήσεις με πυρά, αφού στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο Τούρκος Πρόεδρος επιμένει.

    Μια μέρα μόλις πριν συναντηθούν ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί, για το Κυπριακό, υπήρξαν από πλευράς Άγκυρας δύο οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με τις οποίες δεσμεύει τις δύο αυτές μεγάλες περιοχές. Πιο αναλυτικά, με τις NAVTEX 403/17 και 404/17 η Αγκυρα προειδοποιεί ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί άσκηση με πυρά, τη στιγμή που λίγο νωρίτερα, ένα ωκεανογραφικό πλοίο της, πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες με ειδικό καλώδιο από τις τέσσερις τα ξημερώματα ως τις οκτώ το πρωί.

    Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, που θέλει να δώσει βάση στην αμφισβήτηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ανατολικό όριο της NAVTEX 403/17 φθάνει στα νότια της Λεμεσού και περιλαμβάνει όχι μόνο το οικόπεδο 6 το οποίο η Τουρκία περιγράφει ως επικαθήμενο στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αλλά τουλάχιστον ακόμη τέσσερα.

    Βέβαια, σεισμικές έρευνες έχει προαναγγείλει και Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες συμπίπτουν την ίδια περίοδο (μέχρι 15 Αυγούστου), με τα πλοία «Ramform Hyperion» και «Global Sentinel» σε τμήματα των οικοπέδων 6, 8, 9 και 11. Τέλος, ένταση μικρής έκτασης υπήρξε και στο Αιγαίο, αφού στις 14.55 υπήρξε μια “αερομαχία” μεταξύ δύο ελληνικών και δύο τουρκικών F-16, κοντά στη Χίο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δημοσκοπήσεις: Εύκολη η νίκη της Μέι στις επερχόμενες εκλογές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιφνιδιαστική κίνηση από Μέι-Ανακοίνωσε εκλογές στις 8 Ιουνίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχονται 1 εκατ. «ραβασάκια» με πρόστιμα για τα ανασφάλιστα ΙΧ

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ