• Πολιτική

    Η Καταλονία «φλέγεται»: Χάος, βία και συγκρούσεις παντού – Ξεπέρασαν τους 760 οι τραυματίες (video)

    • NewsRoom
    Καταλονία


    Τουλάχιστον 761 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί στη Βαρκελώνη, στα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στην Καταλονία μετά την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, λόγω του απαγορευμένου από τις ισπανικές αρχές δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας.

    «Ως δήμαρχος της Βαρκελόνης, ζητώ να τερματισθουν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», αναφέρει η Άντα Κολάου, Δήμαρχος της Βαρκελώνης σε δήλωση που εξέδωσε.

    Τουλάχιστον 761 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στις ταραχές που σημειώθηκαν σ’ όλη την Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

    Την εορταστική ατμόσφαιρα η οποία επικράτησε το πρωί μεταξύ των πολιτών στην Καταλονία, που σχημάτιζαν γραμμές για να ψηφίσουν μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, διαδέχθηκαν σκηνές βίας, μετά τις εννέα το πρωί (τοπική ώρα) οπότε και είχε προγραμματιστεί η έναρξη της ψηφοφορίας για το σημερινό δημοψήφισμα.

    Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία εισέβαλαν σε αρκετά εκλογικά τμήματα σε όλη την Καταλονία, προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους ψηφοφόρους που ήθελαν να προστατέψουν τις εισόδους των εκλογικών τμημάτων. Σε μερικές περιπτώσεις έγινε χρήση βίας.

    Η ισπανική αστυνομία έχει κλείσει μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοι επιχείρησαν να ψηφίσουν σ’ ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

    Μεταξύ άλλων, τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (Sant Pau) στην Βαρκελόνη, ενώ βρίσκεται στο χειρουργείο. Φαίνεται, πως τραυματίστηκε από βολή αστυνομικού μετά την μετακίνηση του από το ινστιτούτο (Ram?n Llull) στο οποίο είχε οργανωθεί εκλογικό κέντρο.

    Στα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας απωθούν με τις ασπίδες τους εξαγριωμένους ψηφοφόρους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

    Αντιδράσεις από πολιτικούς

    Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι “πρέπει να παραιτηθεί άμεσα.” Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος για “ενός κράτους βίας,” χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως “αυταρχικό” και “καταπιεστή.”

    Ο ηγέτης των Ποντέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας με ανάρτησή του στο Twitter στιγμάτισε την άσκηση της βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία.
    “Εάν η Ισπανία διαλυθεί από κάτι, αυτό θα είναι επειδή το Λαϊκό Κόμμα κι αυτοί που το υποστηρίζουν στο Κογκρέσο, συνεχίζουν να καταστρέφουν την δημοκρατία,” έγραψε ο ίδιος.

    Ο Ενρίκ Μίλο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δικαιολόγησε την στάση των αστυνομικών δυνάμεων.

    Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί, απαιτώντας τον τερματισμό της χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

    Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, σχετικά με τις σκηνές βίας που εξελίχθηκαν σήμερα το πρωί σε ορισμένες περιοχές της Καταλονίας. «Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέρτζον.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταλονία: Ζήτησε αναβολή του αγώνα της με τη Λας Πάλμας η Μπαρτσελόνα – Χωρίς κόσμο το γήπεδο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καταλονία: Επίθεση Αστυνομικών σε Καταλανούς πυροσβέστες (video) – Εκτός λειτουργίας το σύστημα καταμέτρησης



    ΣΧΟΛΙΑ