• Top Stories

    Ιερείς από τη Θεσσαλία υπεξαίρεσαν συνολικά 3,8 εκατ. ευρώ – Αρνούνται να πουν που έκρυψαν τα χρήματα

    ιερείς


    Το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ το οποίο φέρεται να υπεξαίρεσαν δύο ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων με την βοήθεια  τεσσάρων εφοριακών αναζητούν οι Αρχές.

    Οι δύο ιερείς, οι οποίοι εκτίουν ήδη ποινές φυλακίσεως για παρόμοια υπόθεση που προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο ύψους 490.000 ευρώ, κατηγορούνται σύμφωνα με το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε νέα δίκη ότι κάθε μήνα προσέθεταν ή αφαιρούσαν κατά το δοκούν ψηφία, κυρίως μηδενικά, από τις μισθοδοτικές καταστάσεις της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων για την οποία ήταν υπεύθυνοι.

    Στη συνέχεια οι λίστες υποβάλλονταν στην αρμόδια ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να εκταμιευθούν από τα δημόσια ταμεία ποσά-μαμούθ. Πιο συγκεκριμένα, από το έτος 2005 μέχρι και το 2012 υποβλήθηκαν 104 αλλοιωμένες-παραποιημένες μισθοδοτικές καταστάσεις, έως και επίδομα αδείας, που αφορούσαν μισθούς 47 ιερέων.

    Αλλάζοντας τους ονομαστικούς μισθούς, οι ιερείς με τους εφοριακούς υπεξαίρεσαν από το ελληνικό Δημόσιο συνολικό ποσό ύψους 3.801.800,50 ευρώ!

    Ο έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών έδειξε ότι οι κατηγορούμενοι έσβηναν με μπλάνκο το κανονικό ποσό μισθοδοσίας και ενέγραφαν το νέο.

    Οι κακουργηματικού χαρακτήρα ενέργειες των δύο ιερέων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ο μεγάλος έλεγχος με αναδρομική ισχύ, που έφθασε μέχρι το 2004. Ωστόσο για το επίμαχο εξάμηνο σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία, με αποτέλεσμα οι δύο ιερείς να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινές 18 και 6 ετών, όμως οι Αρχές ακόμα αναζητούν τον «χαμένο θησαυρό» των 3,8 εκατ. ευρώ.

    «Διά της επιμελούς αποκρύψεως σε άγνωστο μέρος, ενώ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον τόπο όπου τα χρήματα αυτά είναι κρυμμένα ή τοποθετημένα, καθώς και με ποιο τρόπο διέθεσαν, διακίνησαν ή έκαναν χρήση της περιουσίας αυτής, αποκρύπτοντας και καθιστώντας με τον τρόπο αυτό άγνωστα στις Αρχές τα στοιχεία αυτά και μη δυνάμενα να εντοπιστούν τα παράνομα προϊόντα των βασικών εγκλημάτων τους, γεγονός που άλλωστε πέτυχαν, αφού οι αρμόδιες Αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα υπεξαιρεθέντα χρήματα (…) Από την όλη συμπεριφορά τους σαφώς προκύπτει η πρόθεσή τους να αποκρύψουν και να εκμεταλλευτούν για ίδιον όφελος τα υπεξαιρεθέντα από αυτούς χρήματα» αναφέρεται στη δικογραφία.

    Οι  Αρχές εκτιμούν ότι τα χρήματα είναι κρυμμένα ή θαμμένα σε άγνωστη τοποθεσία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις αρχές καλοκαιριού η απόφαση για τα καρτέλ στον κατασκευαστικό κλάδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ernst & Young: Αυτό είναι το προφίλ του Έλληνα φοροφυγά – Γιατροί και εργολάβοι οι «πρωταθλητές»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Στουρνάρας: «Το ελληνικό μυαλό είναι η βασικότερη πηγή πλούτου μας»



    ΣΧΟΛΙΑ