ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επικοινωνιακά «μπαλώματα» χωρίς οικονομικά αποτελέσματα που προβάλλονται εν όψει ΔΕΘ χαρακτήρισε η ΓΣΕΕ τις παρεμβάσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου εργασίας το οποίο παρουσίασαν το απόγευμα στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Το σχέδιο νόμου που κατατίθεται αύριο στη Βουλή προβλέπει:
α) ένα πλέγμα ρυθμίσεων για την ενίσχυση και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που αφορά την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας,
β) ασφαλιστικές διατάξεις για την πληρέστερη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων,
γ) ρυθμίσεις για την ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες, στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Όπως επεσήμαναν κύκλοι της ΓΣΕΕ, τα μέτρα είναι θετικά αλλά δεν έχει υιοθετηθεί συνολικό προστατευτικό πλαίσιο για την αγορά εργασίας .
Μάλιστα, σε ερώτηση της ΓΣΕΕ για την αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για την απεργία και τη μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ, οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης να προωθήσει τη διάταξη η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται από το 50%+1 της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων. Διευκρινίστηκε μάλιστα για πρώτη φορά ότι 50%+1 θα αφορά τα μέλη που έχουν πληρώσει την εισφορά τους στο σωματείο.
Θετικές χαρακτήρισε τις διατάξεις και η ΕΣΕΕ επισημαίνοντας όμως ότι από το νομοσχέδιο «σκούπα» απουσιάζουν, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και των διατάξεων για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κατατεθούν στη Βουλή αργότερα μαζί με τα 113 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που θα πρέπει να εκπληρωθούν πριν το τέλος του χρόνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Aνατροπή! Οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους από την προσωπική περιουσία του εργοδότη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανελλαδικές: Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για αυτή την εβδομάδα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατόπιν… πληρωμής: Με νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ από το 2018
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- EuroLeague: Πόσο θα κοστίσει το Final-4 που θα γίνει στο ΟΑΚΑ – Τα έσοδα και οι αντιδράσεις
- Και Γιάννης και… Κώστας Αντετοκούνμπο: Τα συμβόλαια και το πώς ηγούνται της Εθνικής στο Eurobasket
- Η Chevron, ο «τσάρος της Ενέργειας» και η Κίμπερλι, το χρυσό Rolex του υφυπουργού, η κουβέντα για τον Greg και οι Κλουζώ του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Μαυροβούνι – Έδεσσα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – MYTILINEOS και ΑΒΑΞ στη μάχη για το ΣΔΙΤ των 445 εκατ. ευρώ
