• Πολιτική

    Γιούνκερ: «Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν μετά την 8η Ιουνίου»

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι «πραγματικές διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit θα μπουν σε τάξη μετά την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

    Έπειτα από την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για την πρόθεση διεξαγωγής έκτακτων εκλογών, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προέβησαν, χθες το βράδυ σε τηλεφωνική επικοινωνία.

    «Μετά την συνομιλία, ο πρόεδρος θεωρεί ότι οι πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις για το Άρθρο 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν μετά τις προβλεπόμενες για την 8η Ιουνίου εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι βρετανικές εκλογές δεν μεταβάλλουν το χρονοδιάγραμμα.
    «Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να αρχίσουν τον Ιούνιο», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η Επιτροπή θα γνωστοποιήσει στις αρχές του Μαΐου την «πρότασή» της στα κράτη μέλη αναφορικά με την εντολή που θα έχουν οι διαπραγματευτές της ΕΕ, με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ.

    Στην συνέχεια, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί επισήμως στις 22 Μαΐου από τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ταυτόχρονα με τις «οδηγίες» των 27 για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το ενδεχόμενο το Λονδίνο να φέρει άποψη για την τύχη των δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών που σήμερα έχουν έδρα στο βρετανικό έδαφος, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής(EBA) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA), απέκλεισε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.
    «Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν έδρα σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση σχετικά με την EBA και την EMA δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων του Brexit, αποτελεί συνέπεια του Brexit», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
    «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει λόγο στην μεταφορά της έδρας των υπηρεσιών», κατέληξε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 27 πλειστηριασμοί στο Lemos International Center & οι νέες…κατασκευαστικές business της V&O

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το μεγάλο λάθος της Goldman Sachs με το δολάριο. Βλέπουν πτώση του έναντι στο ευρώ;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι 3 πρωταγωνίστριες του εκλογικού σεισμού στην Ευρώπη. Τα 3 ερωτήματα

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ