• First Top Stories

    Οι γερμανικές εκλογές, «ήταν κι αυτές μια κάποια λύσις…»

    • NewsRoom


    Υποθέτω ότι οι περισσότεροι θα θυμάστε πόσο συχνά αναφερόμασταν τους προηγούμενους μήνες κατά την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, στις περίφημες «γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου». Οι κυβερνητικοί «έκλειναν το μάτι» στους πολίτες, λέγοντας ότι μετά τις κάλπες στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, οι πιστωτές της Ελλάδος θα υποχωρήσουν στα όσα αξιώνει ο Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις των ηγετών της ΕΕ. Ότι ο Σόιμπλε θα «μαλακώσει» αφού θα έχει (ξανα)κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές.

    Αρχικά, βέβαια, η κυβέρνηση είχε βιαστεί να… κάνει το λάθος: Η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στον Μάρτιν Σουλτς ξεπέρασε τα διπλωματικά στεγανά και –με τον γνωστό άγαρμπο τρόπο της «επανάστασης»- έφτασε στον δημόσιο διάλογο.

    Μόλις οι ΣΥΡΙΖΑίοι κατάλαβαν ότι καλός ο Σουλτς, αλλά ούτε απ’ έξω από την Καγκελαρία δεν πρόκειται να περάσει, σφύριζαν αδιάφορα για τη δημόσια προτίμησή τους στο πρόσωπο του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, και ξανάρχισαν να συζητούν με την Άγκελα Μέρκελ.

    Μόνιμη επωδός όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ήταν «περιμένετε να περάσουν οι γερμανικές εκλογές». Τότε θα μας κουρέψει το χρέος ο χερ Σόιμπλε, τότε θα μας επιτρέψει να πάρουμε μια ανάσα η φράου Μέρκελ, τότε θα ανοίξει ο ευρωπαϊκός παράδεισος για την ΣΥΡΙΖΑϊκή Ελλάδα.

    Η λογική λέει ότι όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα της κάλπης στη Γερμανία (δηλαδή την Κυριακή που μας έρχεται!) οι αναφορές στο τι θα συμβεί «μετά» τις γερμανικές εκλογές θα πύκνωναν. Η πραγματικότητα λέει ότι οι σχετικές αναφορές, απλώς εξαφανίστηκαν. Πάνε οι προσδοκίες ελάφρυνσης, πάνε οι χερ και οι φράου, πάνε όλα!

    Τι τα θέλετε; Αυτή είναι η διαφορά μιας σοβαρής, με μιαν ασόβαρη πολιτική ηγεσία. Στη Γερμανία το αποτέλεσμα των εκλογών δεν επηρεάζει τις βασικές, δομικές αποφάσεις που έχει λάβει η χώρα σχετικά με τη φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της Γερμανίας σε αυτήν. Η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση έγινε σε ήπιους τόνους, καθώς δεξιοί κι αριστεροί είχαν αντιληφθεί ότι ο πολιτικός κύκλος της Μέρκελ δεν έκλεισε ακόμα κι ότι ο Σόιμπλε θα είναι και πάλι μετά τις εκλογές το «δεξί χέρι» της καγκελαρίου.

    Κοντολογίς, κάλπες στήνονται, αλλά ο χερ κι η φράου θα μείνουν και μετά τις εκλογές, στις θέσεις τους. «Ουάου», που θάλεγε κι ο Γιάνης με ένα νι.

    Φυσικά, κυβερνώντες κι αντιπολιτευόμενοι στην Ελλάδα, κυρίως όμως οι πολίτες, έχουν αντιληφθεί ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών σε τίποτα δεν θα αλλάξει τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι δανειστές συνολικά, αντιμετωπίζουν την χώρα μας. Η πολιτική εκεί έχει συνέχεια και συνέπεια. Κι όποτε αλλάζει, οι αλλαγές προκύπτουν μετά από μελέτη, δεν διαταράσσουν την ομαλή πολιτική ζωή της Γερμανίας και κυρίως δεν εκχωρούν ούτε μια σπιθαμή εθνικών γερμανικών συμφερόντων σε κανέναν. Πολύ περισσότερο στους γονυπετείς οφειλέτες.

    Από Δευτέρα, πάνε κι οι γερμανικές εκλογές. Η προσμονή τους, «…ήταν κι αυτό, μια κάποια λύσις…»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανία: Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες το βάρος της προσφυγικής κρίσης

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Spiegel για γερμανικές εκλογές: Αφήστε και τους Έλληνες να ψηφίσουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκλογές Γερμανία: Νικήτρια του χθεσινού debate αναδείχθηκε η Μέρκελ



    ΣΧΟΛΙΑ