• Top Stories

    Γεννηματά για Κυπριακό: «Δεδομένες οι ευθύνες της Τουρκίας – Τορπίλισε τις συνομιλίες»

    • NewsRoom
    Φώφη Γεννηματά

    Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ


    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Φώφη Γεννηματά, διαδεχόμενη τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε τις δικές της δηλώσεις για το Κυπριακό.

    Αρχικά, ζήτησε εξηγήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «δεν έπαιξε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» και τόνισε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του ζητήματος.»

    Συνέχισε, αναφέροντας ότι «με ψυχραιμία και συντονισμό, Κύπρος και Ελλάδα, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν γίνει ειλικρινείς προσπάθειες από την Ελλάδα και την Κύπρο για να μην υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατοχή». Επίσης, διερωτάται, πώς γίνεται να μην υπήρξε αναφορά για το Κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν βρισκόμασταν στην αρχή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. «Οφείλετε να ενημερώσετε γιατί δεν παίχτηκε ισχυρά το ευρωπαϊκό χαρτί».

    Δεν παρέλειψε να ρίξει τις ευθύνες της και στην Τουρκία: «Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι δεδομένες και πως για ακόμα μία φορά τορπίλισε τις συνομιλίες και τόνισε ότι ενώ όλοι συνομολογούν στην απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων μόνο η Τουρκία δε συμφωνεί. Δεν είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την αποτυχία,  χρειάζεται προσοχή η διαχείριση της επόμενης μέρας. Η λύση για εμάς πρέπει να γίνει αυστηρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, κάτι που φαίνεται θέλει να αποφύγει η Τουρκία».

    «Σε συνεννόηση με το διεθνή παράγοντα πρέπει να διασφαλιστεί ενα κλίμα ασφαλείας στην περιοχή, στα θέματα αυτά δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις. Βασική κατευθυντήρια γραμμή, είναι ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει».

    Έκλεισε τις δηλώσεις της, λέγοντας: «Η  Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της ΕΕ και δεν χρειάζεται την παροχή ασφαλείας και φυσικά όχι στρατεύματα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Το καθεστώς διχοτόμησης και των στρατευμάτων είναι απαράδεκτα για την ΕΕ. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παλεύουμε και διεκδικούμε τη λύση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καμμένος για Κυπριακό: «Η Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβες» Ερντογάν: Θα υπάρξει σχέδιο Β’ ή Γ’ για το Κυπριακό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης για Κυπριακό: «Να επιλέξουν οι Τούρκοι: σταθερός ή αβέβαιος σύμμαχος;»



    ΣΧΟΛΙΑ