• Πολιτική

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Μετά την καταδίκη του, μάρτυρας για τη λίστα Λαγκάρντ

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Διώτης

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου -Ιωάννης Διώτης


    Με άλλο ρόλο (αυτόν του μάρτυρα) ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε ξανά τη δική του εκδοχή για τα πρώτα… χρόνια της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, χωρίς να ερευνάται ενδεχόμενη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας. Κι όταν βγήκε από το «χρονοντούλαπο», «απουσίαζαν» κάποια ονόματα από μέσα, αυτά των 3 συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.

    Δυο χρόνια μετά την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, ο πάλαι ποτέ τσάρος της Οικονομίας βρέθηκε σήμερα στο βήμα του μάρτυρα για να καταθέσει στη δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, κατηγορούμενου για απιστία στην υπηρεσία επειδή δεν αξιοποίησε τη λίστα με τους καταθέτες.

    «Δεν προκύπτει από τη λογική αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα των 65 CD», κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας τα περί πολιτικών αποφάσεων σε όποιες ενέργειες έκανε εκείνος (ως παραλήπτης του ηλεκτρονικού αρχείου), της μη (επίσημης) πρωτοκόλλησης της λίστας και της παράδοσης μόνο 20 ονομάτων καταθετών στον προκάτοχο του κ. Διώτη, Γιάννη Καπελέρη, για έναν πρώτο τυπικό έλεγχο.

    Κατά τον ίδιο, αυτό το αρχείο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο σε σχέση με άλλα και όχι ως αυτοτελή βάση φορολογικού ελέγχου και με αυτό το σκεπτικό την απέστειλε στον κ. Διώτη, όταν –όπως είπε- ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών.

    «Το πιο σημαντικό για μένα –κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου- είναι ότι το USB που εγώ έδωσα στον κ. Διώτη δεν είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε ο κ. Βενιζέλος», αρνούμενος για ακόμα μία φορά ότι «εξαφάνισε» από το στικάκι τα ονόματα των συγγενών του.

    «Η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε για πολύ καιρό στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης για να κάνουν κάποιοι πολιτικές καριέρες», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «υιοθετώντας» ανάλογη φράση του προκατόχου του και μάρτυρα στην ίδια δίκη Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Η ερώτηση που δέχθηκε για τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί ως φοροδιαφυγή για τη λίστα Λαγκάρντ ήταν η αφορμή για τον κ. Παπακωνσταντίνου για να «καρφώσει» τις «παθογένειες» του ΣΔΟΕ. «Δεν με ενδιαφέρει πόσα βεβαιώνονται από τη στιγμή που η εισπραξιμότητα είναι κάτω του 1%. Να κάνουν καλύτερη δουλειά και να βεβαιώνουν ό,τι εισπράττεται. Βέβαια, το ΣΔΟΕ του 2017 είναι απείρως καλύτερο από αυτό του 2010 διότι όλοι οι υπουργοί προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις και κυρίως στο ζήτημα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Είχαμε πιο αυστηρή νομοθεσία και από την Ελβετία».

    Τις επαφές που είχε με τις γαλλικές αρχές για την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου περιέγραψε στη δική του κατάθεση ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης: «Οι Γάλλοι ζήτησαν μυστικότητα και εμπιστευτικότητα. Υπήρχε το κλίμα ότι η Ελλάδα δεν είχε πετύχει τους στόχους της για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πολλοί προφανώς προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν».

    Οι καταθέσεις των μαρτύρων θα συνεχιστούν και στην επόμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φώτης Μπόμπολας: «Ο πατέρας μου θέλει να με δει να καταστρέφομαι»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Κοκλώνης: Από τα μπουζούκια και τα πούρα στον πλειστηριασμό της περιουσίας του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δεσμεύτηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία του Φ. Μπόμπολα για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή 30 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ