• Top Stories

    Financial Times: Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    kotzias


    Φόβους για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα εκφράζουν ξανά ,μετά την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, οι Financial Times, αυτή τη φορά με αφορμή τη δικαστική διαμάχη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τους εκδότες του περιοδικού Athens Review of Books.

    Το δημοσίευμα, έχει τίτλο «Δικαστική νίκη υπουργού εντείνει τους φόβους για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα» και σχολιάζει ότι η δικαστική απόφαση υπέρ του κ. Κοτζιά για «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών της εκδότριας του περιοδικού, Μαρίας Βασιλάκη, έγινε με αφορμή τη δημοσίευση επιστολής αναγνώστη, που χαρακτήριζε τον υπουργό Εξωτερικών «φανατικό» σταλινιστή.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόφαση έχει επικριθεί από ακαδημαϊκούς και άτομα της δημόσιας σφαίρας ως παραβίαση του νόμου της ΕΕ περί ελευθερίας της έκφρασης. «Υπογραμμίζει επίσης την ευρύτερη ανησυχία γι’ αυτό που γίνεται αντιληπτό ως παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα από την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» λέει χαρακτηριστικά.

    Μεταξύ άλλων, οι FT παρατηρούν ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν τελικά ομόφωνη, αφού όμως ένα από τα μέλη του Αρείου Πάγου άλλαξε γνώμη χωρίς αιτιολόγηση, αν και αρχικά, το 2016, είχε υποστηρίξει ότι η αγωγή Κοτζιά «παραβίαζε τα ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα και το ελληνικό σύνταγμα».

    Η εφημερίδα επικαλείται κορυφαίο Έλληνα δικαστή, που σχολιάζει ότι «είναι πρωτοφανές για ένα μέλος του Αρείου Πάγου να αλλάζει στάση κατά τέτοιον τρόπο, χωρίς ισχυρό νομικό επιχείρημα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστρέφει τις πινακίδες ο Δήμος Αθηναίων εν όψει Δεκαπενταύγουστου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε θα αρχίσουν να πληρώνονται 56.000 συντάξεις που εκκρεμούν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι λίστες ξανά στο προσκήνιο: Το ΚΕΦΟΜΕΠ ζητάει καταγραφή περιουσίας από το 2006 έως τo 2008. Τι λένε νομικοί



    ΣΧΟΛΙΑ