• Πολιτική

    FAZ: Αδιαφορία του Σόιμπλε για την Ελλάδα

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνος Γερμανός πολιτικός

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνος Γερμανός πολιτικός


    Στην αέναη διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους πιστωτές για το ελληνικό ζήτημα, επανέρχεται με τη συγκεκριμένη ανάλυση της η FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung). «Εδώ και επτά χρόνια ευρωπαϊκά κράτη και ΔΝΤ προσπαθούν να τραβήξουν την Ελλάδα έξω από την κρίση, με ένα μείγμα δανείων βοήθειας, περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Εξαιτίας των δανείων (και παρά το ότι μεσολάβησε ένα κούρεμα χρέους ιδιωτών πιστωτών το 2011) το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί από το 145% στο 180% του ΑΕΠ. Το ότι αυτό το ποσοστό δεν έχει οδηγήσει τη χώρα ακόμη σε χρεοκοπία οφείλεται στο ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν επιμηκύνει τη διάρκεια των δανείων, οι προθεσμίες αποπληρωμής μετατίθενται για όλο και αργότερα ενώ τα επιτόκια συνεχίζουν να μειώνονται. Το ζήτημα του χρέους αφήνεται να διευθετηθεί σε μια περίοδο, κατά την οποία πιθανώς κανείς από τους σημερινούς πρωταγωνιστές δεν θα βρίσκεται στην ίδια θέση», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφορικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων εταίρων για το ελληνικό πρόγραμμα.

    «Είναι σαφές, πως τα εκάστοτε μεταρρυθμιστικά προγράμματα των πιστωτών, τα οποία έχουν ως συνέπεια συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στην οικονομία και το κράτος, βρίσκονται προς το παρόν σε μια στάσιμη κατάσταση. Ξανά και ξανά βρίσκονται στη μεταρρυθμιστική ατζέντα τα ίδια προαπαιτούμενα για τις συντάξεις, τους φόρους, τις αλλαγές στον εργασιακό τομέα. Κάθε φορά η αξιολόγηση καθυστερεί σημαντικά λόγω της αντίστασης που προβάλλει η Αθήνα. (…) Οι εκπεφρασμένες δημόσια προ δύο εβδομάδων προσδοκίες του Γερμανού υπ. Οικονομικών ότι (σσ: το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης) ήταν θέμα λίγων εβδομάδων έχουν ήδη καταρριφθεί», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα κάνοντας μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η FAZ, η διαρκής αδυναμία εύρεσης κοινής πλεύσης όσον αφορά στο μέλλον του ελληνικού προγράμματος, έχει οδηγήσει σε πλήρη απομάκρυνση απο τον πρωταρχικό στόχο που δε ήταν άλλος απο «την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, την ανάκαμψη της οικονομίας και την δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους. Όλοι μεριμνούν για τα δικά τους συμφέροντα». Κοινές κατευθυντήριες γραμμές με αυτήν την πολιτική έχει και ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος, όπως σημειώνει η FAZ, δεν ενδιαφέρεται πια για την εξυγίανση της Ελλάδας.

    Αναφορικά με πληροφορίες που παραθέτει η FAZ, η γερμανική θέση πρεσβεύει ότι χωρίς την προοπτική περαιτέρω συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η γερμανική βουλή δεν μπορεί να εγκρίνει νέα δάνεια. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής το Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα πράξει, κι αυτή η κατάσταση πιθανότατα θα κρατήσει μέχρι το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018.

    «Ο Σόιμπλε θέλει μεν να διατηρήσει την τεχνογνωσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά όταν αυτή οδηγεί σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, τότε το αγνοεί», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα. Ο Γερμανός υπουργός προσπαθεί από τη μία να στηρίξει τη θέση του περί παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς επιπλέον ελαφρύνσεις, από την άλλη όμως, κάτι τέτοιο  δεν συνεπάγεται ότι και το ΔΝΤ θα συνάψει ένα νέο πρόγραμμα με τους όρους του Σόιμπλε, σημειώνει κλείνοντας η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το πιο πιθανό είναι να μην αλλάξει κάτι μέχρι τις γερμανικές εκλογές.

    Πηγή: Deutsche Welle 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συντριβή ελικοπτέρου: Η κατάθεση της επιζήσασας Πλεξίδα – Πότε θα γίνει η κηδεία των θυμάτων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στην Ουάσινγκτον Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου και Χουλιαράκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ – Φρένο στις προσδοκίες από τον Ρέγκλινγκ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Συγκλονίζουν τα προφητικά λόγια του υποστράτηγου: Προσοχή στα ατυχήματα, ας μην γινόμαστε χωρίς λόγο λιγότεροι

     



    ΣΧΟΛΙΑ