• Top Stories

    Έρευνες και πρόστιμα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    Oil, Aramco


    Οι ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης γενετικού υλικού και η καταγγελλόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο στόχαστρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

    Παρουσιάζοντας την έκθεση για τα πεπραγμένα της Αρχής για το 2016, ο πρόεδρός της, Κωνσταντίνος Μενουδάκος αναφέρθηκε στις δυο μεγάλες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη:

    • Οι καταγγελίες (που διερευνώνται και από εισαγγελέα) για ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης γενετικού υλικού στην Ελλάδα, που φέρονται να λειτουργούν χωρίς άδεια και με άγνωστες συνθήκες φύλαξης του υλικού. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την πτώχευση της εταιρίας «STEM-HEALTH», όπου φυλασσόταν το γενετικό υλικό 30.000 παιδιών.
    • Η δεύτερη έρευνα άρχισε με αφορμή δημοσιεύματα για «λεπτομερή καταγραφή και ανάλυση κινήσεων, δράσεων, καταστάσεων και κυρίως προσώπων, τα οποία ανήκουν σε ομάδα/ες που θεωρεί/ούν υπεύθυνους τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για υποβάθμιση περιβάλλοντος στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης».
    Νέος κανονισμός προσωπικών δεδομένων

    Από τον Μάιο του 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός προσωπικών δεδομένων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

    Επίσης, ο κ. Μενουδάκος ανακοίνωσε ότι:

    • Εφαρμόζεται νέα οδηγία για τα δεδομένα σε ζητήματα αστυνομίας και δικαιοσύνης
    • Εφαρμόζεται νέος κανονισμός για την ασφαλή μετάβαση δεδομένων από την ΕΕ στις ΗΠΑ
    • Εφαρμόζεται νέος κανονισμός για την προστασία των τηλεπικοινωνιών.
    • Θα δημιουργηθεί η πρώτη πανευρωπαϊκή Αρχή Δεδομένων, δηλαδή το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, που θα απαρτίζεται από όλες τις αρχές δεδομένων των κρατών μελών της ΕΕ.

    «Πλέον, η δουλειά μας θα είναι ορατή σε όλες τις χώρες της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μενουδάκος, «και αν δεν εφαρμόζονται όσα λέει ο νέος κανονισμός, τότε θα υπάρχουν και κυρώσεις κατά της χώρας από την ΕΕ». Όπως, είπε πάντως, υπάρχουν ελλείψεις στην Αρχή αφού από τις 75 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή εργάζονται 40 άτομα».

    Στατιστικά στοιχεία

    Λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για «αζήτητη διαφήμιση» (spam) και εισπρακτικές εταιρίες. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι καταγγελίες για την προστασία δεδομένων στις εργασιακές σχέσεις.

    Σύμφωνα με την έκθεση:

    • Το 2016, το σύνολο των διεκπεραιωμένων υποθέσεων προσφυγών/καταγγελιών, ερωτημάτων και γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών ανήλθε σε 3.105, αυξημένο κατά περίπου 9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2015 ή αυξημένο κατά περίπου 39%. Σε 132 περιπτώσεις, η εξέταση των υποθέσεων ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης από την Ολομέλεια ή το Τμήμα.
    • Εξετάστηκαν 634 προσφυγές/καταγγελίες και 1.115 ερωτήματα υπευθύνων επεξεργασίας ή πολιτών σχετικά με τη νομιμότητα συγκεκριμένης επεξεργασίας ή τον τρόπο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.
    • Ερευνήθηκαν 1.356 υποθέσεις γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών, από τις οποίες οι 625 αφορούσαν στην εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και οι 731 σε τήρηση αρχείων ή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

    Η Αρχή χορήγησε ή ανανέωσε 170 άδειες τήρησης αρχείων ευαίσθητων δεδομένων και 9 άδειες διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ.

    Έρευνα και στην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

    Το 2016 η Αρχή πραγματοποίησε δύο προγραμματισμένους και έναν αιφνίδιο έλεγχο.

    • Στο εθνικό τμήμα του Πληροφοριακού Συστήματος Θεωρήσεων (Ε-ΠΣΘ), με κύριο αντικείμενο την εφαρμογή των οργανωτικών, τεχνικών και φυσικών μέτρων ασφαλείας, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 767/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναφορικά με το ΠΣΘ, πρόκειται δε να ολοκληρωθεί με την έκδοση σχετικής απόφασης εντός του 2017.
    • Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης και είχε ως κύριο αντικείμενο την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την επεξεργασία μέσω των εφαρμογών του υποσυστήματος Μητρώου του Taxis και του Taxisnet, ολοκληρώθηκε δε με την απόφαση 75/2016.
    • Ο αιφνίδιος έλεγχος έγινε μετά από καταγγελία και αφορούσε στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης από επιχείρηση η δε σχετική απόφαση αναμένεται εντός του 2017.

    Σε 21 από τις αποφάσεις της Αρχής επιβάλλονται κυρώσεις σε υπευθύνους επεξεργασίας. Σε 14 περιπτώσεις επιβλήθηκε η κύρωση της προειδοποίησης-σύστασης για συμμόρφωση μετά από καταγγελία και ακρόαση και σε 7 περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόστιμο το ύψος του οποίου κυμάνθηκε από 1.000 έως 28.000 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι σε 6 από τις 7 αυτές αποφάσεις της Αρχής επιβλήθηκε εκτός του χρηματικού προστίμου και η κύρωση της προειδοποίησης-σύστασης. Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 93.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ε.Ε. : 120 εκ.ευρώ για δωρεάν wifi

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Έσπασαν» τα ισόβια για τη δολοφονία της Φαίης – Ποινή 20 ετών στον σύντροφό της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δικαστήριο ΕΕ: Δεν διαγράφεται το δημόσιο χρέος των κρατών της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ