• Top Stories

    Επιμένει ο Κοντονής: Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι εγκληματική ιδεολογία

    • NewsRoom
    Σταύρος Κοντονής, υπουργός Δικαιοσύνης

    Σταύρος Κοντονής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης


    Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω σχετικά με την απόφασή του η Ελλάδα να μην παραστεί στο συνέδριο Εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ για τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα εμφανίστηκε ο Σταύρος Κοντονής δε νέα συνέντευξή του.

    «Εμείς ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία όπως ο ναζισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι αν και δικαίως έχει κατηγορηθεί εκείνο το μοντέλο του κομμουνισμού που παρήγαγε αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης που παρήγαγε εγκλήματα, ο κομμουνισμός ως ιδεολογία δεν έχει παράξει μόνο αυτό το φαινόμενο».

    Παράλληλα, χαρακτήρισε «σοβαρότατο λάθος να μας κατηγορούν εμάς ως ανανεωτική αριστέρα ότι δίνουμε άλλοθι στα εγκλήματα του σταλινισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνέχεια των κομμάτων της ανανεωτικής αριστεράς δημιουργήθηκε ως αντίσταση στον δογματικό μαρξισμό που ονομάτισαν σοσιαλισμό στη μαρξιστική ευρώπη» προσθέτοντας ότι «εμείς ποτέ δεν ταυτίσαμε το ΚΚΕ με τους ναζιστές».

    Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του  να μην παραστεί στο συνέδριο «απομωνόνοντας» την Ελλάδα είπε ότι «μην νομίζετε ότι δεν με απασχόλησε το να πάω στο συνέδριο. Αλλά δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις μέσα από αυτές τις συναντήσεις. Από τη στιγμή που τα κόμματα στο παρελθόν είχαν μια τέτοια εθνική γραμμή να μην ταυτίσουν τον κομμουνισμό και το ναζισμό».

    Ο κ. Κοντονής δεν παρέλειψε να κάνει και «μάθημα» στην εσθονική προεδρία λέγοντας ότι «εκφεύγει των ορίων της με το συνέδριο αυτό γιατί υπάρχουν αντιδράσεις για ένα τέτοιο θέμα. Θα έπρεπε αυτή την πρωτοβουλία να την πάρει ως κρατική υπόσταση και όχι ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ».

    «Η στάση μας ήταν μια στάση αρχής, εξεπλάγην με τις αντιδράσεις των κομμάτων γιατί συγκρούονται με αυτά που είχαν πει στην Ευρωβουλή» συμπλήρωσε λέγοντας ότι πριν από μερικά χρόνια όλα τα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν ταχθεί κατά της προσπάθειας εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό.

    Όσον αφορά τα θέματα της δικαιοσύνης είπε ότι «δεν υπάρχει κόντρα εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας» προσθέτοντας ότι «η λειτουργία και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή».

    Δεν απέφυγε, όμως, να σχολιάσει ορισμένες απόφασεις που όπως είπε «γεννούν ερωτηματικά όπως η απόφαση του ΣτΕ για την παράταση του χρόνου ελέγχου των φορολογικών υποθέσεων».

    Προανήγγειλε και «επέκταση του νόμου Παρασκευόπουλου με κάποιες ρυθμίσεις που θα προσδιορίζουν ορισμένες γενικές ρυθμίσεις που θα ορίζει σαφώς ποιοι δικαιούνται, ποιοι δεν δικαιούνται και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται αυτό».

    Ο Σταύρος Κοντονής ρωτήθηκε και για την υπόθεση της συνομιλίας του Πάνου Καμμένου με τον καταδικασμένο ισοβίτη για την υπόθεση Noor1 Μάκη Γιαννουσάκη κάλεσε όσους αναφέρονται σε αυτό «να μας πουν υπάρχει νομικό πλαίσιο που απαγορεύει αυτό ή είναι μια ηθική στάση που πρέπει να κρατήσει ένας υπουργός».

    Υποστήριξε ότι «είναι ψευδές και συκοφαντικό να μιλούν για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Ο υπουργός δεν παρενέβη στους δικαστικούς. Προέτρεψε έναν κρατούμενο να πει αυτά που γνωρίζει γιατί ο ίδιος εξέφρασε αυτή την άποψη και εγγυήθηκε για την ασφάλειά του επειδή ο ίδιος είπε ότι φοβάται για τη ζωή του».

    «Όταν μιλάμε για 2,10 τόνους ηρωίνης που είναι το κακό να προτρέψει ένας υπουργός κάποιον να δώσει στοιχεία;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και είπε ότι και ο ίδιος θα έκανε το ίδιο «αν τον είχα συναντήσει σε μια επίσκεψη μου στις φυλακές και μου έλεγε ότι έχει στοιχεία να καταθέσει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: O Κοντονής εξαγιάζει τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολάκης για Κοντονή: Μπράβο Σταύρο. Η ιστορία ούτε διαγράφεται ούτε παραχαράσσεται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι Εσθονοί είναι φιλοναζί



    ΣΧΟΛΙΑ