• Top Stories

    Ενίσχυση του προσωπικού στην «κόκκινη» φυλακή της Κω προανήγγειλε ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης

    Ευτύχης Φυτράκης


    Στην πρώτη επίσκεψη γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης στην «κόκκινη» φυλακή της Κω, ο Ευτύχης Φυτράκης κατέγραψε ελλείψεις, άκουσε τα προβλήματα διοίκησης, σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξωτερικών φρουρών και προανήγγειλε κάλυψη κενών θέσεων με το νέο έτος.  
    Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής επισκέφθηκε όλους τους χώρους της φυλακής (θαλάμους, μαγειρεία, αποθήκες, σκοπιές και κήπους), είδε τις συνθήκες κράτησης και συνομίλησε με κρατούμενους, εργαζόμενους και τους υπευθύνους της φυλακής.
    Ευτύχης Φυτράκης
    Στην μέση είναι ο ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης
    Η απουσία κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που διαπίστωσε ο κ.Φυτράκης, ενώ η έλλειψη προσωπικού –κυρίως στους τομείς ασφάλειας- αποτελεί ζήτημα προς άμεση επίλυση και σε αυτό το σωφρονιστικό κατάστημα, παρά το γεγονός ότι οι φυλακές της Κω είναι από τις πιο μικρές της χώρας, με μόλις τρεις θαλάμους κρατουμένων και επίσημη χωρητικότητα μόλις 56 άτομα.
    Ωστόσο, στη φυλακή μινιατούρα κρατούνται αυτή την περίοδο 107 άνθρωποι (διπλάσιος αριθμός δηλαδή από αυτόν που δύναται να φιλοξενήσει το κτίριο), με ένα μεγάλο ποσοστό να είναι αλλοδαποί.
    «Ενίσχυση σε προσωπικό»
    Ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, μετά την επίσκεψη του στις φυλακές και τη συζήτηση με τη διεύθυνση και τους υπαλλήλους, προανήγγειλε την κάλυψη κενών θέσεων αλλά και οργανωτικές αλλαγές.
    Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους «υπάρχει έγκριση για την κάλυψη περίπου 630 θέσεων για την ενίσχυση όλων των φυλακών, εκ των οποίων περίπου 500 θέσεις για φύλαξη και 100 θέσεις φρουρών. Καταγράψαμε τις ανάγκες στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κω και το 2018 θα υπάρξει ενίσχυση του  στον τομέα της ασφάλειας».
     Ευτύχης ΦυτράκηςΗ ιδιαίτερη «κόκκινη» φυλακή
    Το κόκκινο κτίριο – εξ ου και η «κόκκινη» φυλακή της Κω- χρονολογείται από την εποχή της Ιταλοκρατίας. Από τη δεκαετία του 1950 ο παλιός στρατώνας άρχισε να λειτουργεί ως φυλακή.  
    Η φυλακή στην Κω είναι η μοναδική στη χώρα με τραπεζαρία, για να λαμβάνουν το φαγητό τους οι κρατούμενοι, έχει γήπεδο, κήπους με ντοματιές και μαρούλια, δικό της πηγάδι, από το οποίο ποτίζονται οι κήποι αλλά και κοτέτσι.
    Μια άλλη ιδιαιτερότητα του σωφρονιστικού καταστήματος είναι ότι στην ιδιοκτησία του έχει ένα σπίτι (εφαπτόμενο του κτιρίου των φυλακών), το οποίο αποτελεί την κατοικία του εκάστοτε διευθυντή.



    ΣΧΟΛΙΑ