• Top Stories

    Αιματηρές οι εκλογές στην Βενεζουέλα – Αντιδρούν οι ΗΠΑ

    Βενεζουέλα


    Με αποτυχία στέφθηκαν οι εκλογές στην Βενεζουέλα, καθώς όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή, στις κάλπες προσήλθε μόνο των 41,5% των ψηφοφόρων. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikky Haley, μίλησε για… “απάτη”.

    Ακόμη, είπε ότι η διαδικασία είναι «βήμα προς τη δικτατορία», κάτι που δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ στο Καράκας.

    Έτσι αντέδρασε αρχικά λοιπόν η πλευρά της Ουάσινγκτον. Οι ψηφοφόροι, αντί να πάνε στις κάλπες, ξεκίνησαν να… σκοτώνονται, καθώς τουλάχιστον εννιά άτομα σκοτώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς τους εννιά, βρίσκονταν δύο έφηβοι και ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης, που βρήκαν φρικτό θάνατο κατά τη διάρκεια ληστείας. Ακόμη, νεκρός είναι και ο Ricardo Campos, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, από σφαίρα.

    Η αντιπολίτευση, πάντως, δήλωσε πως το ποσοστό των συμμετεχόντων ήταν 12% και αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις εκλογές, καλώντας σήμερα τον κόσμο σε εκ νέου διαμαρτυρίες.

    Ο Μαδούρο, από πλευράς του, μίλησε για την αρχή «μιάς νέας μάχης», σε μία χώρα που αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση κατάματα παρά τα άφθονα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει.

    Μετά τα μηνύματα που πέρασε για τον Μαδούρο και την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην κατάσταση η Haley («Οι ψεύτικες εκλογές του Maduro αποτελούν άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία», «Δεν θα δεχτούμε μια παράνομη κυβέρνηση. Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν»), το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας «δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού»:

    «Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας».

    Ακόμη, το υπουργείο, καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις όλου το κόσμου να «αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές».

    Αμερικανοί αξιωματούχοι, δήλωσαν πως η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα νέες κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας, αντιδρώντας στις εκλογές για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία οι ΗΠΑ καταδικάζουν.

    Αν τυχόν επιβληθούν κυρώσεις για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, θα πληγεί το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρίας. Θα μείνει, τουλάχιστον, σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ, σύμφωνα και με στοιχεία τόσο της εταιρείας όσο και της Thomson Reuters.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βενεζουέλα: Δύο ακόμα νεκροί κατά τη διάρκεια των αμφιλεγόμενων εκλογών στη χώρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμία απάντηση και πάλι από το Μαξίμου για Βαρουφάκη και Βενεζουέλα: «Η ΝΔ ματαιοπονεί…»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απαγόρευσε τις διαδηλώσεις μέχρι τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ