• Πολιτική

    Ελληνίδα αυτόπτης μάρτυρας μιλάει για την επίθεση στο Λονδίνο

    • NewsRoom
    Λονδίνο


    Κυριολεκτικά ένα βήμα από το θάνατο βρέθηκε η Θεσσαλονικιά Δήμητρα Νικολή, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην επίθεση στο Λονδίνο και είδε ακριβώς δίπλα της να εκτυλίσσονται άσχημα σκηνικά που λίγο έλειψε να βρουν και την ίδια εμπλεκόμενη σε αυτά.

    Οι δηλώσεις της στο Πρακτορείο 104,9 FM: «Ήμουν πάνω στη γέφυρα τη στιγμή που ήρθε το όχημα και χτύπησε τους ανθρώπους δίπλα μου, ήταν στο μισό μέτρο, 70 πόντους το πολύ. Το σοκ είναι πολύ μεγάλο ακόμα. Δεν μπορείς να διαχειριστείς και να αξιολογήσεις την κατάσταση όπως έγινε πραγματικά.»

    «Ακολούθησε πανικός και αρχίσαμε όλοι να τρέχουμε προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί ακούστηκαν στη συνέχεια πυροβολισμοί. Οι αρχές ανταποκρίθηκαν γρήγορα γιατί ήταν ούτως ή άλλως σε ένα σημείο, όπου υπάρχει φύλαξη και αστυνόμευση ως προς αυτό το κομμάτι. Παρ’όλα αυτά ο κόσμος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος προς όλες τις κατευθύνσεις. Μια κυρία έπεσε στο ποτάμι. Ήταν ανεξέλεγκτη η κατάσταση για μερικά λεπτά.»

    Όπως είναι φυσικό, ο φόβος την κυριάρχησε αλλά το γεγονός ότι η δουλειά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εξωτερικό καθώς ασχολείται με τον τουριστικό τομέα, είναι πιθανό να την φέρει αντιμέτωπη και με άλλα τέτοια γεγονότα. Την φοβίζει αυτό; Μάλλον όχι, σύμφωνα με όσα λέει η ίδια: «Απλώς αρχίζεις και σκέφτεσαι κάποια πράγματα δύο φορές, τουλάχιστον στην αρχή. Είναι αυτόματη η σκέψη.»

    Πιο συγκεκριμένα πάντως, η ίδια βρισκόταν αυτήν την εποχή στο Λονδίνο για χάρη του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ανάδειξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ως ιστορικού – περιηγητικού τουριστικού προορισμού.

    Σήμερα θα διεξαγόταν εκδήλωση στο Hellenic Centre του Λονδίνου παρουσία του αντιδημάρχου Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρου Πέγκα. Εκεί Έλληνες και Βρετανοί ιστορικοί επρόκειτο να αναπτύξουν σε ομιλίες τους την ιστορία των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα σημεία του Μακεδονικού μετώπου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που άπτονται της βρετανικής παρουσίας, ενώπιον Βρετανών επαγγελματιών του τουρισμού, Ενώσεων και Σωματείων, που ενδιαφέρονται αρκετά για το συγκεκριμένο ζήτημα.

    Θα πραγματοποιηθεί όμως τελικά αυτή η εκδήλωση; «Η εκδήλωση θα γίνει κανονικά», ανέφερε στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, o επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης. «Η ζωή συνεχίζεται φυσιολογικά, στο Λονδίνο άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώθηκαν εδώ επιθέσεις. Μην ξεχνάμε το 2005 την επίθεση στο μετρό του Λονδίνου» επισημαίνει και προσθέτει: «Υπήρξε φυσικά χθες μια αναστάτωση, έκλεισε το μετρό, δημιουργήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς έκλεισαν οι δρόμοι στην περιοχή του Hydepark.»

    Στο τέλος, μιλάει για το τι επακολούθησε κάποιες ώρες μετά την επίθεση: «όλα έγιναν συντεταγμένα, δεν παρατηρήσαμε ακραίες καταστάσεις. Υπήρχαν παντού, όπως είναι λογικό, αστυνομικά οχήματα, ασθενοφόρα και ελικόπτερα που πετούσαν παντού αλλά μέχρι εκεί. Στο υπόλοιπο τμήμα, η πόλη έδειχνε ότι ακολουθούσε τους ρυθμούς της κανονικά.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δραματικές εξελίξεις: Οι Ελληνικές τράπεζες σταμάτησαν (έως 31 Μαρτίου) τα εμβάσματα στο εξωτερικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μειωμένος ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eλληνικές τράπεζες: Γιατί ανησυχούν οι ξένοι. Τι λένε στους Έλληνες τραπεζίτες



    ΣΧΟΛΙΑ