• Πολιτική

    Έκτακτο Eurogroup σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα

    Βρυξέλλες


    Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας. Τη στιγμή που τα νέα μέτρα έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

    Το Βερολίνο μένει σταθερό στην άποψή του πως μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, ενδέχεται να υλοποιηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και περίοδο χάριτος.

    Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τεχνοκρατών των θεσμών προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συνολικό σχέδιο συμφωνίας για την Ελλάδα. Με τη σειρά του το Eurogroup θα εξετάσει την πρόταση.

    «Είμαστε σε συνεχείς επαφές τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών όσο και με το ΔΝΤ για την καλύτερη δυνατή προετοιμασίας της συζήτησης στο Εurogroup της Δευτέρας», ανέφερε στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση, διευκρινίζοντας ωστόσο πως όλα τα ενδεχόμενα για τη συνεδρίαση της Δευτέρας είναι ανοικτά.

    Τα θέματα προς εξέταση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

    Τη Δευτέρα (22 Μαΐου) το πρωί, οι τεχνοκράτες του ΕWG, που είναι στενοί συνεργάτες των υπουργών οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, θα κληθούν να διαμορφώσουν το τελικό σχέδιο για τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Γιάννης Βρούτσης κατηγορεί την κυβέρνηση για εξαπάτηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το τέταρτο μνημόνιο εγκλωβίζει τη χώρα σε μία διαρκή λιτότητα»



    ΣΧΟΛΙΑ