• Πολιτική

    Ευκλείδης Τσακαλώτος: Συνάντησε «τοίχο» στην Ουάσινγκτον – Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις

    ESM

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Όπως όλα δείχνουν, οι πρώτες συναντήσεις με ανθρώπους-κλειδιά του ελληνικού προγράμματος που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ουάσινγκτον στα πλαίσια της «εαρινής συνόδου» του ΔΝΤ έπεσαν στο «κενό», παρά τα όσα ισχυρίστηκαν κύκλοι της κυβέρνησης για το αντίθετο.

    Οι συζητήσεις δεν απέφεραν ακόμα τα ποθητά αποτελέσματα, καθώς δανειστές και ΔΝΤ επιμένουν σε νέα μέτρα που δεν μπορεί να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, που μίλησε στο mignatiou.com, σημειώθηκε «μικρή έως ελάχιστη πρόοδος».

    Πλέον, όλες οι εξελίξεις μεταφέρονται στην Αθήνα, όπου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αφιχθούν οι επικεφαλής των αποστολών των θεσμών. Της αποστολής του ΔΝΤ αναμένεται να ηγηθεί η Ντέλια Βελκουλέσκου. Η απόφαση για επιστροφή των αποστολών των δανειστών είναι καθαρά πολιτική, τόνισε η ίδια πηγή.

    Ο Έλληνας υπουργός θα κάνει ακόμα μία προσπάθεια σήμερα Σάββατο (22 Απριλίου) για να πείσει τους συνομιλητές του για την ανάγκη να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα η επιθεώρηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, Άντριου Μπακόλ, τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και ξανά με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

    Σημειώνεται ότι τόσο ο Πολ Τόμσεν, όσο και επίσημες ελληνικές πηγές, μίλησαν χθες για πρόοδο, η οποία -όπως άφησαν να εννοηθεί- δικαιολογεί την επιστροφή των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Υπενθυμίζεται ακόμη ότι την Παρασκευή (21 Απριλίου), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξε τα βέλη του στην ελληνική πλευρά λέγοντας ότι «είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης το γεγονός ότι δεν επέστρεψαν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα ώστε να κλείσουν την διαπραγμάτευση».

    «Το ΔΝΤ δεν καθυστερεί καθόλου τις διαδικασίες» σχολίασε χαρακτηριστικά και απαντώντας εμμέσως στο άρθρο του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Wall Street Journal στο οποίο επέρριπτε ευθύνες σε ΕΕ και ΔΝΤ για την καθυστέρηση.

    Ο Σόιμπλε υποστήριξε ακόμη πως αν το 2018 υπολογιστεί ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών τότε θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ότι αν και υπάρχει πλήρης συμφωνία στο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το χρέος θα είναι δύσκολες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μπαγιάτικος τσαβισμός» η πολιτική Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουριστικές επιχειρήσεις, οι χειρότεροι κακοπληρωτές – Πώς θα κινηθούν οι τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξώδικα σε πάνω από 50.000 δανειολήπτες ετοιμάζουν να στείλουν οι τράπεζες τις επόμενες μέρες



    ΣΧΟΛΙΑ