• Top Stories

    Έφη Αχτσιόγλου: Έτσι σχεδιάζει να ελέγξει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας

    Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας

    Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας


    Με στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις εντός καλοκαιριού το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε, η Έφη Αχτσιόγλου απαρίθμησε τις ενέργειες του υπουργείου για τον περιορισμό παράνομων πρακτικών σε εργασιακούς χώρους.

    Αυτές αφορούν, ειδικότερα, τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα καθιερώνεται ένα αυστηρό ποινολόγιο που θα οδηγεί ακόμη και αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, εάν εργοδότες συλληφθούν να παραβιάζουν τους νόμους.

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο ζήτημα της κατάχρησης του θεσμού των εργολαβιών, ειδικά στον τραπεζικό τομέα. Όπως τόνισε, μιλώντας στην «Documento» o θεσμός αυτός αποτελεί ένα «εύκολο» τρόπο να παρακαμφθεί σχεδόν το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας.

    Στο πεδίο της καθημερινότητας, η υπουργός προαναγγέλλει τη λειτουργία στην Αθήνα, Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα του υπουργείου.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι διαρκώς εμπλουτίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

    Η υπουργός σημειώνει ότι η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μία μεγάλη μεταρρύθμιση που σε άλλες χώρες απαιτήθηκαν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Συμπλήρωσε δε, ότι παρά τα προβλήματα, η λειτουργία του ομαλοποιείται, κάτι που αντανακλάται και στην θετική πορεία των εσόδων του.

    Σύμφωνα με την υπουργό, σύντομα θα εκδοθεί απόφαση ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών που συσσωρεύθηκαν έως 31.12.2016, με δυνατότητα θέσπισης έως 120 δόσεων. Παράλληλα θα χορηγείται και ασφαλιστική ενημερότητα, ανέφερε η κα. Αχτσιόγλου.

    Η υπουργός Εργασίας αναγνωρίζει ότι η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Επισημαίνει ότι η δυναμική των τελευταίων μηνών είναι θετική με τον δείκτη ανεργίας στο 22,5%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2012.

    Ανέφερε δε, τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας το πρώτο πεντάμηνο του 2017, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί λόγο εφησυχασμού.

    Η κ. Αχτσιόγλου, μεταξύ άλλων, τονίζει τη σημασία όσων αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, και ιδίως τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, τον προσδιορισμό της δημοσιονομικής πορείας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και φυσικά την εκταμίευση της δόσης, μεγάλο μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ