• Top Stories

    Άτυπο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα -Ψηφίζουν και στην Ελλάδα

    Βενεζουέλα


    Ανεπίσημο δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα από την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, με στόχο να αυξηθεί η πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νομοθετικό σώμα για το οποίο οι αντίπαλοι του τον κατηγορούν ότι προσπαθεί μέσα από αυτό να εδραιώσει δικτατορικό καθεστώς.

    Το συμβολικό δημοψήφισμα με το οποίο οι πολίτες ερωτώνται αν επιθυμούν πρόωρες εκλογές έχει στόχο να υπονομεύσει τη νομιμοποίηση του Μαδούρο εν μέσω οικονομικής κρίσης και τριών μηνών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν οδηγήσει περίπου σε 100 θανάτους.

    Οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε περίπου 2000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. «Ακόμα και με βροχή, ακόμα και με κεραυνούς ή αστραπές το δημοψήφισμα της Κυριακής θα γίνει», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες το βράδυ της Παρασκευής σε τηλεοπτική εκπομπή. «Εμείς οι πολίτες της Βενεζουέλας, θα ψηφίσουμε για το μέλλον, την μητέρα πατρίδα και την ελευθερία της Βενεζουέλας», συνέχισε ο Καπρίλες.

    Στους ψηφοφόρους τίθενται τα εξής ερωτήματα: Αν απορρίπτουν τη συνταγματική συνέλευση, αν οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να υπερασπιστούν το υφιστάμενο σύνταγμα και αν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Ο 54χρονος Μαδούρο υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και άνευ ουσίας. Αντίθετα επιδιώκει επίσημη ψηφοφορία για το σχηματισμό νέας εθνοσυνέλευσης, η οποία θα μπορέσει να ξαναγράψει το σύνταγμα και να καταργήσει κρατικούς θεσμούς.

    Ψηφίζουν και στην Ελλάδα

    Στην ψηφοφορία που πραγματοποιείται στην Ελλάδα δεν εμπλέκεται η πρεσβεία της Βενεζουέλας, καθώς η εντολή από την κυβέρνηση του Μαδούρο είναι οι πρεσβείες σε καμία περίπτωση να μη δώσουν επίσημο χαρακτήρα στην εκλογική διαδικασία και να μη διευκολύνουν τους διοργανωτές.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, κ. Φαρίντ Φερνάντες, πρόσφατα σε μήνυμα του στο twitter είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εξακολουθεί να διατηρεί συχνές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο κ. Φαρίντ Φερνάντες είναι ο πρέσβης που απέλυσε τις 3 γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας που είχαν καταγγείλει σεξουαλικές επιθέσεις από τον προηγούμενο πρέσβη Φρανκλίν Γκονσάλες.

    Σε ανακοίνωση τους η κοινότητα των Βενεζολάνων στην Ελλάδα, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, δηλώνουν πως το άτυπο δημοψήφισμα γίνεται «με σκοπό να ναυαγήσει η αυθάδης μεροληψία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου. Θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενήλικοι πολίτες που θα επιδείξουν ένα έγγραφο όπου θα διαφαίνεται η βενεζουελάνικη εθνικότητα (διαβατήριο ή ταυτότητα) και μπροστά στην ανικανότητα των βενεζουελάνικων πρεσβειών που αποφεύγουν τις διπλωματικές υποχρεώσεις τους απαγορεύοντας στους πολίτες την ανανέωση των προσωπικών τους εγγράφων, θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και αν τα έγγραφα αυτά έχουν λήξει».

    Στην Ελλάδα οι κάλπες άνοιξαν στις 8μιση το πρωί και θα κλείσουν στις 4 το μεσημέρι. Τα πρώτα αποτελέσματα του άτυπου δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθούν από την αντιπολίτευση περίπου στη 1 τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (6 το απόγευμα ώρα Βενεζουέλας).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σεϋχέλλες: Τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν δεν είναι της Μαλαισιανής πτήσης MH370

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστάτωση στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη – Μία σύλληψη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χάος στη Βενεζουέλα! Αιματηρή εισβολή οπαδών του Μαδούρο στο κοινοβούλιο – Τραυματίες βουλευτές (video-pics)



    ΣΧΟΛΙΑ