• Top Stories

    Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα του δικαστή του ΣτΕ από «Αυγή» και ιστοσελίδες


    Παραβιάστηκαν τα προσωπικά δεδομένα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας από συγκεκριμένα έντυπα, όπως η εφημερίδα «Αυγή» και ιστοσελίδες που αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τόσο το όνομά του όσο και αυστηρώς προσωπικά του email, τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο ανώτατος δικαστής συμμετείχε στις διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που θα εξέδιδε την απόφαση για το νόμο Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία εξέτασε εάν υπήρξε και σε ποιο μέτρο παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, σε δημοσιεύματα εφημερίδων και αναρτήσεις σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο. Η έρευνα της ήταν αυτεπάγγελτη μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της προσωπικής υπόθεσης ενός δικαστή και τις καταγγελίες περί προσπάθειας εκφοβισμού του αντιπροέδρου του ΣτΕ, παραμονές της έκδοσης της απόφασης για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά.

    Έτσι τώρα, η Αρχή απαγορεύει στην «Αυγή» και στα μέσα που διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν τα προσωπικά δεδομένα του δικαστή να επαναλάβουν ανάλογα δημοσιεύματα και τους προειδοποιεί να κατεβάσουν αυτές τις αναρτήσεις από το Διαδίκτυο.

    Ποιοι ελέγχθησαν

    Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, «στο πλαίσιο της έρευνας, κλήθηκαν και ακούστηκαν εκπρόσωποι των εφημερίδων «Η Αυγή», «kontranews», «Το Βήμα της Κυριακής» και των ιστοσελίδων «www.zougla.gr», «www.parapolitika.gr» και «www.koutipandoras.gr».

    Στην υπ’ αρ. 41/2017 απόφαση της η Αρχή καταλήγει στο ότι:

    · Η δημοσίευση καθώς και η αναδημοσίευση αυτούσιων
    αποσπασμάτων ιδιωτικής-εμπιστευτικής επιστολής ανώτατου δικαστικού λειτουργού σχετιζόμενης με την αισθηματική και ερωτική του ζωή σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ακόμα και χωρίς την άμεση ταυτοποίηση του υποκειμένου, αντίκεινται στις διατάξεις του ν. 2472/1997.

    · Επίσης, αντίκειται στις διατάξεις του ν. 2472/1997 η δημοσιοποίηση του
    ονόματός του και των πληροφοριών που αναφέρονται στα εν λόγω υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και χωρίς την αυτούσια παράθεσή τους.

    Η Αρχή απηύθυνε στην ιστοσελίδα «www.zougla.gr», στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα επίμαχα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.

    Επιπλέον, η Αρχή απηύθυνε στην εφημερίδα «Η Αυγή», στην εφημερίδα «kontranews», στην ιστοσελίδα «www.parapolitika.gr», στην ιστοσελίδα «www.koutipandoras.gr» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα παραπάνω δημοσιεύματα προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.

    Περαιτέρω, απαγόρευσε στις έντυπες εφημερίδες «Η Αυγή» και «kontranews» την αναδημοσίευση των ως άνω παράνομων δημοσιευμάτων με το αυτό περιεχόμενο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΥΤΕ): Ψεύτης ο Μπαλαούρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντόρα: «Η κυβέρνηση παραδέχεται το λάθος της μέσω του Τσακαλώτου»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οικονομικό Επιμελητήριο: Στα 4 δισ. ευρώ η ζημιά της Ελλάδας το 2017 από την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση



    ΣΧΟΛΙΑ