• Ελλάδα

    Αντίστροφη μέτρηση: Θέμα ωρών η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

    επενδύσεις

    Λεονάρντο ντι Κάπριο


    Ήρθε η μεγάλη ώρα για την κυβέρνηση να κάνει την πρώτη της απόπειρα για έξοδο στις αγορές; Όλα τα σημάδια δείχνουν πως το Μαξίμου έχει αποφασίσει την επιστροφή στις αγορές χρήματος ακόμη και σήμερα ή εν πάση περιπτώσει εντός της εβδομάδας.

    Η απαραίτητη προεργασία έχει ήδη γίνει και το οικονομικό επιτελείο επιβεβαιώνει –χωρίς να το φωνάζει δημοσίως- πως είναι θέμα ωρών ή ημερών ώστε η κυβέρνηση να επιχειρήσει αυτήν την κρίσιμη κίνηση για την ελληνική οικονομία. Η πρώτη προσέγγιση άλλωστε με τις αγορές τρία χρόνια μετά την τελευταία έξοδο επί διακυβέρνησης Σαμαρά αποτελεί ένα κρας τεστ και για την οικονομία και για την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες όταν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έξοδο θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών από τον ΟΔΔΗΧ , ο οποίος βρίσκεται σε στενότατη συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και η χώρα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας .

    Από την κυβέρνηση η οποία έχει κάνει πολλές συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται πως αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Και γιατί δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τοπίο στην Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές και επιπλέον διότι επιθυμεί να δημιουργήσει κλίμα και να προλάβει την συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 20 Ιουλίου, οπότε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα κληθεί να εγκρίνει την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα συνοδεύοντας την απόφασή του με μία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν περιμένει από το ΔΝΤ να χαρακτηρίσει το χρέος ως βιώσιμο, εντούτοις θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την χώρα συστήνοντας περαιτέρω ελάφρυνση.

    Η έξοδος της χώρας στις αγορές έχει προαναγγελθεί με έμμεσο τρόπο από κυβερνητικά στελέχη που περιγράφουν ως ώριμες τις συνθήκες για την επανάκαμψη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισημαίνει πως ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές άνοιξε μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου επαναλαμβάνοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ως τον Αύγουστο του 2018 να υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος

    Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά το πρόσφατο συνέδριο του Economist είχε κάνει λόγο για 3-4 εξόδους έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει στην έξοδο». Από το ίδιο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας επίσης είχε προϊδεάσει για την προετοιμασία λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα βγει προστατευμένα στις αγορές και επικοινωνιακούς λόγους, θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής».

    Σημειωτέον πως στο πλαίσιο της προεργασίας τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου πραγματοποίησαν επαφές στο εξωτερικό με τον μεν πρώτο να συναντά funds στο Λονδίνο και τον δεύτερο στην Ουάσιγκτον.

    Θετικά μηνύματα έφερε στην Αθήνα και ο Γιώργος Χουλιαράκης μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην βρετανική πρωτεύουσα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραπεζικές πηγές: Επισπεύδει η κυβέρνηση την έξοδο στις αγορές τις επόμενες 48 ώρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταπέλτης το ΔΝΤ: Καμία χρηματοδότηση στην Ελλάδα όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βαρουφάκης ξαναχτυπά: Μόλις παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών μου πρότειναν να γίνω υπουργός



    ΣΧΟΛΙΑ