• Top Stories

    Άνγκελα Μέρκελ: «Χρειαζόμαστε την συμφωνία του Παρισιού για να προστατεύσουμε τον πλανήτη»

    Μέρκελ Γερμανία


    Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να δράσει για το κλίμα μετά την απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού.

    «Η απόφαση αυτή δεν μπορεί και δεν πρόκειται να σταματήσει εκείνους ανάμεσά μας που πιστεύουμε πως έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τον πλανήτη», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

    «Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο να συγκεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας», προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική πρόκληση, πρόσθεσε η Μέρκελ.

    Όπως και χθες βράδυ, η καγκελάριος εμφανίστηκε επικριτική για την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρή». «Και ακόμη μιλώ με πολύ μετρημένους όρους», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας έναν ασυνήθιστο για την ίδια αυστηρό τόνο.

    Η καγκελάριος είπε πως τηλεφώνησε χθες βράδυ στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν νέες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, οι οποίες θα συζητηθούν κατά την COP23, την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Βόνη.

    «Χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και πρόκειται να εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις για να βοηθήσουμε τις πιο φτωχές και τις πιο ευάλωτες χώρες», επέμεινε.

    «Είμαι βαθιά πεπεισμένη πως (αυτή η συμφωνία) είναι ένας δρόμος που οδηγεί στο καλό όλων μας», συνέχισε η Μέρκελ.

    «Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά χωρίς επιστροφή», προειδοποίησε ωστόσο, αναφερόμενη στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες για το κλίμα σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, όπως είπε, θα δημιουργήσουν μια δυναμική «για περισσότερη ευημερία και περισσότερες ευκαιρίες στον κόσμο».

    Η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς χρησιμοποίησε ακόμη πιο ευθύ τόνο για τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος θα είναι «πρόεδρος το πολύ για οκτώ χρόνια» και το παγκόσμιο κλίμα οπωσδήποτε «θα επιβιώσει έπειτα από αυτόν», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννος Παπαντωνίου: 46 τραπεζικοί λογαριασμοί «καίνε» τον πρώην υπουργό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Χατζηπατέρας: Πράσινο φως από τις τράπεζες για τροποποίηση της δανειακής σύμβασης



    ΣΧΟΛΙΑ