• Top Stories

    Άνγκελα Μέρκελ: Νικήτρια στη Ρηνανία-Βεστφαλία – Βαριά ήττα για τον Σουλτς (upd)

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Eurokinissi)


    Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξασφάλισε μεγάλη νίκη στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (14 Μαΐου) στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οδηγώντας τον Μάρτιν Σουλτς να υποστεί μια βαριά εκλογική ήττα, στο προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών.

    Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ πέτυχε εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία επιφέροντας στο SPD τη χειρότερη εκλογική ήττα της χρόνιας μέχρι τώρα. Σχεδόν 4 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, τα 13 εκατ. των ψηφοφόρων καταψήφισαν την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

    Για τον ίδιο τον Μάρτιν Σουλτς, που η υποψηφιότητα του έφερε αρχικά νέα δυναμική στο SPD, είναι ένα νέο χτύπημα μετά τις ήττες στα κρατίδια του Ζααρ και Σλέσβιχ Χολστάιν. Για την καγκελάριο η καθαρή νίκη του κόμματός της σημαίνει άλλη μια ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο που της δίνει ούριο άνεμο και πολλές πιθανότητες να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Οι εκλογές στο συγκεκριμένο κρατίδιο θεωρούνται συνήθως ως βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές. Η χαρά στο στρατόπεδο της Μέρκελ -που σύμφωνα με exit polls κέρδισαν 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια- είναι άνευ ορίων.

    Μάρτιν Σουλτς Μέρκελ εκλογές
    Μάρτιν Σουλτς

    «Οι ψηφοφόροι καταψήφισαν την κυβέρνηση συνασπισμού SPD Πρασίνων, είναι μια τεράστια επιτυχία», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος Άρμιν Λάσετ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού πιθανότατα με τους Χριστιανοδημοκράτες, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοιο είδους προβλέψεις.

    Αντίθετα, κατήφεια και απαισιοδοξία στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, που έχασαν 8% της δύναμής τους. Ήδη η Χανελόρε Κράφτ, μέχρι τώρα τοπική πρωθυπουργός, ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία και εξήγγειλε την παραίτησή της από πρόεδρος της τοπικής SPD.

    Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) λαμβάνει ποσοστό της τάξεως του 34,5% των ψήφων, ιδιαίτερα αυξημένο σε σύγκριση με το 26,3% του έτους 2012.

    Σημειώνεται ότι η Ρηνανία-Βεστφαλία είναι ίσως το σημαντικότερο κρατίδιο της χώρας τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής άποψης, ενώ ένας στους πέντε Γερμανούς ψηφοφόρους κατοικεί εκεί. Παραδοσιακά, υπήρξε η «καρδιά» της γερμανικής «βαριάς» βιομηχανίας, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ανεργία και η εγκληματικότητα έχουν αυξηθεί και σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος γίνεται πολύ συχνά λόγος για «ελληνικές συνθήκες».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν: Έντονη δυσφορία για το «πάγωμα» των ρωσικών επενδύσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ για την συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ: Τι είπε ο Τζέρι Ράις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Το «project Μελίτη» στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ