• Πολιτική

    Στα άκρα η σύγκρουση Μαδρίτης – Βαρκελώνης

    • NewsRoom
    Καταλονία


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία, καθώς σήμερα το απόγευμα το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία και ακολούθησε άμεση αντίδραση της Μαδρίτης.

    Το mononews.gr σας ενημερώνει για κάθε εξέλιξη που συμβαίνει στην Ισπανία, λεπτό προς λεπτό:

    21.45

    Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

    Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.
    Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

    Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.

    20.25

    Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της “εξέγερσης“, έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας.

    “Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης”, μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

    19:30

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα»

    «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

    19:15

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία .

    19:10

    Βερολίνο και Παρίσι τάσσονται υπέρ του Ραχόι, με τη γερμανική κυβέρνηση να γνωστοποιεί πριν από λίγο ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας. Ειδικότερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας, ο Στέφεν Ζάιμπερτ προέβη στην εξής δήλωση μέσω Twitter   : «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες επομένως η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας»

    «Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης»

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λακωνικά ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την «πλήρη στήριξή του».

    19:02

    O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

    «Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επεσήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

    Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

    Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα «Ανεξαρτησία» στα καταλανικά, την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

    18:35

    Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    «Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

    18:30

    Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

    Έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να κυβερνήσει την Καταλονία απευθείας από τη Μαδρίτη. Η ANC κάλεσε τους Καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

    18:00

    Έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σε μία ώρα – 7 ώρα Ελλάδας- , ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου «να θέσει σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας».

    «Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να «σκοτώσουν» το Σύνταγμά μας», είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

    17:50

    Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη».

     

    17.30

    Ταυτόχρονα με τις πολιτικές εξελίξεις, οι οικονομικές παίρνουν και αυτές «φωτιά», καθώς ο δείκτης IBEX 35 παρουσίασε πτώση της τάξης του -1,3%. Μάλιστα, η μεγαλύτερη πτώση που σημειώθηκε έφτασε τις 10.151 μονάδες, αλλά μετά την απάντηση της Μαδρίτης η κατάσταση σταθεροποιήθηκε κάπως.

    Αναφορικά με τις τράπεζες, η Banco Santander έπεσε στο -1,53%, ενώ η Banco de Sabadell που βρίσκεται στη Βαρκελώνη, έφτασε το -4,79%. Επίσης, οι  Banco Bilbao και Banco Santander έπεσαν στο -2,88% και -2,84% αντίστοιχα.

     

    17.36

    Η αντίδραση της Μαδρίτης ήταν εξαιρετικά άμεση, καθώς έκανε την απειλή της πράξη και ενεργοποίησε το άρθρο 155. Έτσι, η  Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.

    Συγκεκριμένα,η Γερουσία είπε με 214 «ναι» στην ενεργοποίηση του άρθρου 155,              47 «όχι» και υπήρχε 1 αποχή.

    Ο Ραχόι αναμένεται τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

    Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι μέσω twitter κάλεσε όλους τους Ισπανούς να επιδείξουν ενότητα. «Θα αποκατασταθεί το κράτος δικαίου στην Καταλονία», υπογράμμισε.

    16:30

    Το αίτημα για την κήρυξη της ανεξαρτησίας υπερψηφίστηκε ενώ η αντιπολίτευση είχε αποχωρήσει από την αίθουσα του κοινοβουλίου. Το αίτημα για ανεξαρτησία ψηφίστηκε παρ’ όλα αυτά με συντριπτική πλειοψηφία, αφού η μυστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 70 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ, 10 κατά και δύο λευκό.

    Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη Βαρκελώνη αναφέρει συγκεκριμένα ότι δημιουργήθηκε μία νέα δημοκρατία, ανεξάρτητη από την Ισπανία. Μάλιστα, το κείμενο που τέθηκε προς ψήφιση προβλέπει ότι η Καταλανική Δημοκρατία θα ζητήσει από όλα τα έθνη και τους θεσμούς να την αναγνωρίσουν.

    «Συγκροτούμε την Καταλανική Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, υπό το κράτος δικαίου», ανέφερε ο πρόλογος του ψηφίσματος που διαβάστηκε δυνατά πριν από τη μυστική ψηφοφορία.



    ΣΧΟΛΙΑ