• Πολιτική

    Άκης Τσοχατζόπουλος: Την ενοχή του για μίζες στα εξοπλιστικά πρότειναν οι εισαγγελείς

    Άκης Τσοχατζόπουλος


    Πρόταση… επιστροφής στη φυλακή για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και την Βίκυ Σταμάτη ήταν αυτή των εισαγγελέων του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζονται σε δεύτερο βαθμό ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνας και 15 συγκατηγορούμενοι του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από μίζες σε συμβάσεις εξοπλιστικών.

    Οι εισαγγελείς εισηγήθηκαν την ενοχή και την καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και όλων των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, κάνοντας λόγο για ένα «δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιρειών με στόχο τη νομιμοποίηση της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου» και για «εγκλήματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου»

    Κατά την εισαγγελική πρόταση, το πολυτελές ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αγοράστηκε με μαύρο χρήμα από μίζες στα εξοπλιστικά και μόνο η ανακαίνισή του κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Ήταν η στιγμή της αγόρευσης που η Βίκυ Σταμάτη αποχώρησε από το δικαστήριο, μιλώντας «για παραλήρημα» των εισαγγελέων και «θέατρο παραλόγου».

    12 ένοχοι – 4 αθώοι

    Δώδεκα από τους πρωτόδικα δεκαέξι καταδικασμένους πρέπει –κατά τους εισαγγελείς – να καταδικαστούν και σε δεύτερο βαθμό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες στις συμβάσεις των υποβρυχίων και των TOR M1.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία η ενοχή των: Άκη Τσοχατζόπουλου, της συζύγου του Βίκυς, της κόρης του Αρετής, της πρώην συζύγου του Γκούντρουν, του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα, μεταξύ άλλων.

    Αντίθετα, προτάθηκε η απαλλαγή τεσσάρων κατηγορουμένων: Παναγιώτη Σταμάτη, αδελφού της Βίκυς Σταμάτη, του Νίκου Καρατζά, του Νίκου Γεωργουλάκη και του Γιώργου Κωνσταντάτου, για τους οποίους, όπως τόνισε η εισαγγελέας διατηρεί «αμφιβολίες ότι γνώριζαν για την παράνομη προέλευση των χρημάτων».

    Παρόντες Άκης – Βίκυ

    Για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκιση του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε στο δικαστήριο όπου θα κριθεί τελεσίδικα η τύχη του. Έφτασε στο Εφετείο συνοδευόμενος από την Βίκυ Σταμάτη, αλλά αποχώρησε μόνος καθώς η σύζυγός του έφυγε εκνευρισμένη στα μισά της εισαγγελικής αγόρευσης.

    Η εισαγγελέας Αναστασία Δημητριάδου αναφέρθηκε σε ένα «δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και εξωχώριων εταιριών» ως πλυντήριο για να ξεπλυθεί το «μαύρο» πολιτικό χρήμα, ενώ ο αναπληρωτής της Σταμάτης Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε «παράνομες χρηματορροές δωροδοκίας».

    Η αναφορά στο ΚΥΣΕΑ (στη δίκη είχαν καταθέσει μεταξύ άλλων ο Κώστας Σημίτης που «άδειασε» τον Ακη Τσοχατζόπουλο) προκάλεσε το ξέσπασμα του κατηγορούμενου πρώην υπουργού:

    Εισαγγελέας: Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο υπουργός Άμυνας ενημέρωνε το ΚΥΣΕΑ και εισηγούντο σχετικά. Όλοι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό, όπως κατέθεσαν… Η μεγάλη δύναμη που είχε του έδινε την δυνατότητα να ζητήσει χρήματα.

    Ά. Τσοχατζόπουλος: Απίθανα πράγματα ακούμε… Ποιος τα λέει αυτά;

    Η αποχώρηση της Σταμάτη

    Κατά την εισαγγελέα, η Βίκυ Σταμάτη γνώριζε ότι η πολυτελής ζωή που ζούσε στο πλευρό του τότε πανίσχυρου υπουργού ήταν από μίζες σε εξοπλιστικές συμβάσεις.

    Εισαγγελέας: Η κατηγορουμένη είναι έξυπνη γυναίκα, εργαζόμενη και απόλυτα ικανή να κατανόηση από που προέρχονταν τα χρήματα. Απέκρυψε τον τρόπο απόκτησης περιουσίας και μετέτρεψε μέρος της περιουσίας σε εργασίες και ακίνητα.

    Β. Σταμάτη: Αποχωρώ! Είναι παραλήρημα αυτό, θέατρο του παραλόγου.

    Εισαγγελέας: Ακόμα και για τις δαπάνες που έκανε η κατηγορουμένη χρησιμοποιούσε πιστωτικές κάρτες που δεν ήξερε ούτε το όριο τους.

    Για την κόρη του πρώην υπουργού η εισαγγελέας είπε στην αγόρευσή της ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγοράστηκαν ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της.

    Ο Νίκος Ζήγρας ήταν κατά την εισαγγελέα, «η ασπίδα του Τσοχατζόπουλου, ο εξ απορρήτων του και δεν θα έκανε κάτι σε βάρος του διότι του χρωστούσε τη ζωή του λόγω της βοήθειας του στο σοβαρό πρόβλημα υγείας του», απαντώντας εμμέσως στον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι ο Ζήγρας ψεύδεται για τα όσα έχει πει σε βάρος του.

    Για τον Γιάννη Σμπώκο η εισαγγελέας υποστήριξε ότι διαχειρίστηκε μέρος της παράνομης περιουσίας του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ζήτησε την καταδίκη, ωστόσο, για τη διακίνηση 10 εκατομμυρίων ευρώ και όχι 40 εκατομμυρίων, όπως πρωτόδικα καταδικάστηκε. Ζήτησε επίσης την απαλλαγή του για το σκέλος της κατηγορίας που τον φέρει ως διαχειριστή της off shore εταιρείας Nobilis, εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι στις χειρόγραφες σημειώσεις του ο Τσοχατζόπουλος ζητά από εκείνον πίσω τα «λεφτά» του.

    Η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης και η απόφαση δεν αναμένεται νωρίτερα από τα μέσα του φθινοπώρου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα οικονομική εισαγγελέας η Μαριάνα Ψαρουδάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρι Κρι: Σημαντική συμφωνία επέκτασης στην αγορά της Ολλανδίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα χέρια της αμερικανικής Hines το Athens Ledra



    ΣΧΟΛΙΑ