• First Top Stories

    Νίκος Σακελλαρίου: Γιατί αποφάσισε να μιλήσει τώρα ο πρόεδρος του ΣτΕ

    Σακελλαρίου

    O Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου


    Η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, ήταν αν μη τι άλλο ασυνήθιστη. Δεν είναι και συχνό φαινόμενο ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ, πόσω μάλλον όταν είναι σε τόσο υψηλούς τόνους.

    Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι επίσης συχνό φαινόμενο να υπάρχει ένα τόσο τεταμένο σκηνικό στη Δικαιοσύνη, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να παρέμβει συνεχώς στο έργο της και τους δικαστές να εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στα φαινόμενα αυτά, σε έναν ιδιότυπο “εμφύλιο”. Επομένως η παρέμβαση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

    Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Σακελλαρίου επέλεξε να στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για “απρόκλητες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης” με “άκριτες ενέργειες, λοιδωρίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς” που “επιβάλλεται να παύσουν αμέσως”, αλλά και προς τους δικαστές, τους οποίους εμμέσως εγκάλεσε για πολιτική στράτευση, ξεκαθαρίζοντας πως “οι δικαστές ούτε αντιπολιτεύονται ούτε όμως και συμπολιτεύονται. Οφείλουν και πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτεροι”.

    Τα “άλλα” μηνύματα

    Όμως η δήλωση του κ. Σακελλαρίου δεν περιορίζεται εκεί, καθώς υπάρχουν σε αυτήν δύο φαινομενικά άσχετες αναφορές που έχουν η καθεμιά τη σημασία της:

    • Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, τα Δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να μην εφαρμόζουν νόμο, το περιεχόμενο του οποίου είναι αντίθετο προς αυτό, η δε συμμόρφωση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης – οι οποίες εκτελούνται στο όνομα του ελληνικού Λαού – είναι υποχρεωτική”. Η αναφορά αυτή εκλαμβάνεται ως ένα ισχυρό μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς τους δανειστές της χώρας, ότι οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων θα πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους και να εφαρμόζονται, προφανώς ως αντίδραση στις επικρίσεις που έχει δεχθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (και όχι μόνο) για κρίσιμες αποφάσεις, όπως αυτή για τους αναδρομικούς φοροελέγχους, αλλά και στη διστακτικότητα της εκάστοτε κυβέρνησης (υπό τις πιέσεις και των δανειστών) να εφαρμόσει αποφάσεις με τις οποίες δε συμφωνεί ή εκτιμάται ότι θα πλήξουν τα κρατικά έσοδα.
    • Η ιδιότητα του δικαστή και η αναμενόμενη από αυτόν συμπεριφορά τον ακολουθούν όχι μόνο στην επαγγελματική του ζωή αλλά ακόμη και στην ιδιωτική του ζωή. Τον ακολουθούν και μετά την υποχρεωτική αποχώρησή του από την υπηρεσία” – μία σαφέστατη αιχμή κατά της Βασιλικής Θάνου για την πρόσφατη απόφασή της να λάβει κυβερνητικό πόστο.
    • Υπό τις παρούσες αμιγώς μνημονιακές συνθήκες θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο κάθε συνταγματικό πειραματισμό, ο οποίος θα οδηγούσε σε έλλειμμα δικαιοσύνης”. Αυτή είναι ίσως και η σημαντικότερη παρέμβαση του κ. Σακελλαρίου. Έχοντας προφανώς και ο ίδιος πληροφορηθεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αντικατάσταση του Συμβουλίου της Επικρατείας από ένα Συνταγματικό Δικαστήριο, ο πρόεδρος του ΣτΕ σπεύδει να αντιταχθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προτάσσοντας τη συνταγματική νομιμότητα, και μάλιστα σε μία περίοδο όπου επικρατούν “μνημονιακές συνθήκες”, μία σαφής αναφορά στο πόσο έχει υποφέρει η Δικαιοσύνη από παρεμβάσεις και ελλείψεις στα χρόνια της κρίσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προμήθεια 1,5 εκ. ευρώ και αμοιβές 400 χιλ. ευρώ σε δικηγόρους φέρνει μαζί της η έξοδος στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάνουν την δουλειά τους 500 εργαζόμενοι λόγω της Λυδίας Κονιόρδου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μοσκοβισί σε Παυλόπουλο: Θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα (video)



    ΣΧΟΛΙΑ