• First Top Stories

    ΠΟΕΔΗΝ: «Σφάζουν» οικονομικά τους ασθενείς στο νοσοκομείο Σαντορίνης

    • NewsRoom


    Το νοσοκομείο Σαντορίνης βρέθηκε για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η Ομοσπονδία εξαπολύει τα βέλη της κατά του νοσοκομείου χαρακτηρίζοντάς το «ιδιωτικό» και καταγγέλλει ότι οι χρεώσεις των εξετάσεων είναι δεκαπλάσιες απ’ ό,τι στα άλλα δημόσια νοσοκομεία.

    Την ίδια στιγμή, επισημαίνει το γεγονός ότι η επιγραφή του νοσοκομείου,  του οποίου ο ιδιωτικός χαρακτήρας και η λειτουργία του με όρους ιδιωτικής μονάδας υγείας βασίζονται στον ιδρυτικό του νόμο, είναι «Α.Ε.Μ.Υ. Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε. Υποκ/μα Γενικό Νοσοκομείο Θήρας» και – κοινοποιώντας τιμολόγια με χρεώσεις σε ασθενείς- καταγγέλλει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές χρεώσεις στις ίδιες εξετάσεις, με τους Έλληνες να καλούνται να καταβάλλουν διπλάσια ποσά από ότι οι ξένοι.

    Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ σε ανασφάλιστους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι προσέρχονται στο νοσοκομείο ως έκτακτα περιστατικά, ζητείται η πληρωμή των εξετάσεων, οι οποίες μάλιστα είναι υπερτιμολογημένες, με τα ποσά να είναι δεκαπλάσια απ’ ότι σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, ξεπερνώντας ακόμα και τις χρεώσεις ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

    Ενδεικτικά αναφέρει ότι στο νοσοκομείο Σαντορίνης η γενική αίματος χρεώνεται 20 ευρώ στους Έλληνες και 10 ευρώ στους ξένους, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία στους μη δικαιούμενους δωρεάν περίθαλψη Έλληνες και ξένους προσφέρεται με 2,88 ευρώ.

    Επίσης, στο νοσοκομείο Σαντορίνης οι ακτινογραφίες χρεώνονται 20-50 ευρώ, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία οι μη δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψη Έλληνες και ξένοι πληρώνουν 4,30 ευρώ.

    Τι απαντούν η ΑΕΜΥ  Α.Ε. και η διοίκηση του νοσοκομείου

    Ότι οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου της Σαντορίνης παρέχονται δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ασφαλισμένους, κατόχους ΑΜΚΑ αλλά και ανασφάλιστους δικαιούχους του Ν. 4368/2016 καθώς και στους Ευρωπαίους πολίτες-κατόχους ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης, για κάθε επείγουσα ανάγκη υγειονομικής τους κάλυψης, διευκρινίζουν η διοίκηση του νοσοκομείου και της ΑΕΜΥ, σε ανακοίνωσή τους με αφορμή τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ.

    Σημειώνουν, ωστόσο, ότι εφαρμόζοντας τον ιδρυτικό του νόμο, το νοσοκομείο «τιμολογεί με εγκεκριμένο διακριτό ιδιωτικό τιμοκατάλογο τους ασθενείς – πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε., προσφέροντας έσοδα στο Νοσοκομείο και μειώνοντας αντιστοίχως το ποσό της κρατικής επιδότησης που αφορά τη λειτουργία του», ενώ με τον ίδιο τιμοκατάλογο χρεώνονται και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν τους εν λόγω ασφαλισμένους.

    Σχετικά με τα  τιμολόγια που διανεμήθηκαν στον τύπο, η διοίκηση του νοσοκομείου υπογραμμίζει ότι αφορούν Αυστραλούς, Αμερικανούς και όχι Έλληνες πολίτες, επισημαίνοντας ότι η πληρωμή των παρεχόμενων υπηρεσιών από αλλοδαπούς που εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο θεωρείται αυτονόητη και γίνεται κατ’ εφαρμογή του νόμου.

    Ωστόσο, η ΠΟΕΔΗΝ επανήλθε την Τετάρτη, κοινοποιώντας τιμολόγια με χρεώσεις σε έναν Έλληνα ασθενή και μία ασθενή από τη Βουλγαρία (Ευρωπαϊκή Ένωση). Σύμφωνα με αυτά, ο Έλληνας ασθενής (ανασφάλιστος)  χρεώθηκε για 4 ενδοφλέβιες ενέσεις από 10 ευρώ έκαστη, για εξέταση προς αντιμετώπιση εκτάκτου περιστατικού – Γενική Ιατρική 40 ευρώ, για γενική αίματος 20 ευρώ, για εξέταση αίματος για ταχύτητα καθ/σεως ερυθρών 20 ευρώ, για ουρικό οξύ 20 ευρώ και για ποσοτικό προσδιορισμό  CRP 40 ευρώ.

    Αντίστοιχα, η ασθενής από τη Βουλγαρία (ανασφάλιστη) χρεώθηκε για τοποθέτηση γύψου 150 ευρώ, για εξέταση προς αντιμετώπιση έκτακτου περιστατικού – γενική Ιατρική 40 ευρώ και για ακτινογραφία αρ. αγκώνος 50 ευρώ. Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, εάν η συγκεκριμένη ασθενής ήταν κάτοχος ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική η επιχειρησιακή κατάσταση του ΕΚΑΒ στα σημεία των πυρκαγιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΕΔΗΝ σε Τσίπρα: Στην Άρτα δεν γίνονται χειρουργεία λόγω έλλειψης πιστώσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΠΟΕΔΗΝ: Τρύπιο το καλάθι Τσίπρα για τη δημόσια υγεία



    ΣΧΟΛΙΑ