ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί η παρουσίαση του οδικού χάρτη για την χαλάρωση των capital controls από την Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών να έχει οριστεί για τις 16 Μαΐου , ωστόσο δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτόν συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλά μόνο προϋποθέσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του 2018, «αν όλα πάνε ιδανικά», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι περιορισμοί στις καταθέσεις είναι αυτοί που θα αρθούν τελευταίοι.
Σημειώνεται επίσης πως το επόμενο βήμα χαλάρωσης αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και θα αφορά κυρίως τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων μέσω της αύξησης του ορίου που ισχύει σήμερα για συναλλαγές με το εξωτερικό για την εισαγωγή προϊόντων ή την αγορά πρώτων υλών.
Σχετική ενημέρωση για τα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών για τις επιχειρήσεις αλλά και τον οδικό χάρτη, που καταρτίζουν η ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών, ως έχουν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, θα κάνει σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας σε κλειστό δείπνο, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls δεν είναι ανεξάρτητο από το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο. Τα επόμενα βήματα, θα αποφασίζονται κάθε φορά με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι:
- Η επιστροφή των καταθέσεων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
- Η πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές
- Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και
- η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιες εισηγμένες εταιρείες έχουν γεμάτα ταμεία και ποιες άδεια. Τι να προσέξετε
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράνομες οι περικοπές συντάξεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο – Αδιάφορα σφυρίζει η Κυβέρνηση
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα «κάγκελα» γιατροί, φυσιοθεραπευτές και φαρμακοποιοί για την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική Τράπεζα: Έρχεται νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Όλες οι πληροφορίες
- Alpha Bank: Τα κέρδη-ρεκόρ του 2025 και ο στόχος για αύξηση 11% στα κέρδη ανά μετοχή το 2026
- H σύναξη των πρέσβεων, οι δίμετροι εύζωνες και τα μπιφτεκάκια, τα κόκκινα τρουφάκια, τα 3 χρόνια από τα Τέμπη, τι ήθελε ο Γεραπετρίτης στο FBI
- Τέμπη, τρία χρόνια μετά: Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο mononews από δύο γυναίκες που σώθηκαν εκείνη τη μοιραία νύχτα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.