• Top Stories

    Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Να οριστικοποιήσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση»

    Ντάισελμπλουμ Eurogroup

    Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής Eurogroup


    Την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνάντηση των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε, όπως και μετά το τέλος της συνάντησης του Eurogroup της Δευτέρας, πως επιδίωξη είναι να υπάρχει μια πολιτική συζήτηση για τη συνολική συμφωνία.

    Όπως δήλωσε, «οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη και αυτό είναι, όντως, ευθύνη των μελών του Eurogroup», σημειώνοντας πως είναι “ανήσυχος” για τις χρονοτριβές και πως η ταχύτητα είναι “ζωτικής σημασίας”.

    «Η ανάπτυξη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εξαφανίστηκε και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις. Προσπαθώ να βοηθήσω για να υπάρξει επιτάχυνση» δήλωσε ο κ. Ντάισλεμπλουμ.

    Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις των εμπειρογνωμόνων, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι θεσμοί και πως το Eurogroup δεν συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ο ίδιος έχει συζητήσει με τους βασικούς εμπειρογνώμονες και πως οι προτάσεις τους λαμβάνονται υπόψη. «Όλα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στο συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς», κατέληξε.

    Αναφορικά με τις συζητήσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως απαιτείται να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Άλλωστε, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως δεν μπορεί να ληφθούν αποφάσεις για το χρέος και τα πλεονάσματα (άρα για τη συνολική συμφωνία) πριν από την συνάντηση των εμπλεκόμενων στη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21–23 Απριλίου).

    Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Τα εργασιακά είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης, ενώ οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

    Όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, γίνεται προσπάθεια να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. “Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο”, επεσήμανε.

    Απαντώντας δε σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης των μη χρησιμοποιούμενων δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε: “Στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα (σ.σ. από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ), γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος”.

    Για τα κόκκινα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε “θετικό”. Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ο “πρώτος” που παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει και πως στόχος είναι, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια, να ανακάμψει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: HSBC: Δύσκολα μια συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου – Καταστροφική η καθυστέρηση για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citi: Μικρή πρόοδος στο Eurogroup, απίθανη μια συμφωνία μέχρι τις 7 Απριλίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει νέα δόση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ

     



    ΣΧΟΛΙΑ