• Top Stories

    Ευ. Βενιζέλος στη δίκη Διώτη: «Σκοπιμότητες έκαναν διάσημη τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ άλλες είναι πιο βαρβάτες»

    Βενιζέλος

    Ε. Βενιζέλος


    Σε πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες που μεγαλοποίησαν τη λίστα Λαγκάρντ με στόχο να πλήξουν την τότε κυβέρνηση μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαλλάσσοντας από κάθε δόλο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

    Ο κ.Διώτης δικάζεται από σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία επειδή –κατά το κατηγορητήριο- αν και είχε στα χέρια του τη λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες της Ελβετίας, δεν την αξιοποίησε αναζητώντας ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

    Ο κ.Βενιζέλος άνοιξε την αυλαία των μαρτυρικών καταθέσεων, με τον προκάτοχό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου να βρίσκεται σήμερα στο δικαστήριο αναμένοντας τη σειρά του να καταθέσει.

    Κατά τον κύριο Βενιζέλο «η πικρία του κ.Διώτη για την αποχώρησή του από τη θέση του και το γεγονός ότι θεωρούσε πως το υλικό της λίστας είναι παράνομο υλικό» τον οδήγησαν στην απόφαση να μην παραδώσει το στικάκι με τους Ελληνες καταθέτες της Ελβετίας όταν αποχώρησε από το ΣΔΟΕ.

    Για τον μάρτυρα, υπάρχουν «πιο βαρβάτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, «νόμιμα αποκτηθείσες» και δεν θα έβαζαν φρένο στη συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για τη λήψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών, όπως για παράδειγμα η λίστα Λιχνενστάιν. Η λίστα Λαγκάρντ με αυτή την έννοια δεν ήταν η πιο σημαντική»,

    Ο κ.Βενιζέλος κατέθεσε ότι έλαβε “ένα αντίγραφο του αντιγράφου” αλλά βοήθησε την υπόθεση αφού ήταν ο μόνος που διέθετε το στικάκι όταν ξέσπασε ο θόρυβος και έτσι εντοπίστηκε η διαφορά των ονομάτων από 2059 σε 2062. Για τον προκάτοχό του Γ. Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν είχε ενημερώσει τον κ. Διώτη πως το υλικό είχε ληφθεί επίσημα από τις γαλλικές αρχές με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να μην μπορεί κατά την κρίση του να αξιοποιήσει το ηλεκτρονικό αρχείο.

    «Για δύο λόγους ο Διώτης απέκρυψε το στικάκι»

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρωτήθηκε για το λόγο που ο κ.Διώτης απέκρυψε το ηλεκτρονικό αρχείο.

    Βενιζέλος: Μπορώ να εκτιμήσω ότι δεν είχε σκοπό να βλάψει το δημόσιο συμφέρον. Σημασία για μένα έχει το ότι ο κ. Διώτης αποχώρησε από τη θέση του, δεν ενημέρωσε το διάδοχό του, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κράτησε κανένα αντίγραφο. Αυτό εκτιμώ οφείλεται σε δύο λόγους: Δεν ήθελε να έχει εμπλοκή γιατί έκρινε πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι παράνομη, αφού και το υλικό ήταν παρανόμως αποκτηθέν και δεύτερον ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τη λήξη της θητείας του και την μη ανανέωσή της.
    Πρόεδρος: Και μετά μου λέτε ότι δεν είχε δόλο;
    Βενιζέλος: Λέω ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ και να αποδεχθώ με βάση τη διαδρομή του ότι είχε δόλο να βοηθήσει τους καταγεγραμμένους στη λίστα.
    Εισαγγελέας: Αφού το θεωρούσε παράνομο αποδεικτικό υλικό, τότε γιατί το κράτησε;
    Βενιζέλος: Συμβαίνει αυτό. Γίνεται από κρατική σκοπιμότητα, όχι κρατική νομιμότητα όμως.
    Εισαγγελέας: Σας εξήγησε γιατί το κράτησε, έστω εκ των υστέρων;
    Βενιζέλος: Όχι. Παράνομο υλικό φτάνει κατά κόρον στο ΣΔΟΕ. Έχω την άποψη ότι δέχθηκα πολιτική επίθεση από την αντιπολίτευση, γιατί ειπώθηκαν ψευδείς ισχυρισμοί από τον κ. Διώτη. Πολιτικά και εγώ θέλω να μάθω γιατί με ενέπλεξε.. Ευθύνες αποδόθηκαν στον Γ. Παπακωνσταντίνου και αυτό έγινε από το Ειδικό Δικαστήριο. Θέλω να καταλάβω τις πολιτικές ευθύνες.
    Εισαγγελέας: Δεν το καταλαβαίνω, τί σημαίνει πολιτικές ευθύνες;
    Βενιζέλος: ‘Οταν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ανανέωσε τη θητεία του κ. Διώτη υπήρξαν πολιτικές διαμαρτυρίες…
    Πρόεδρος: Εδώ δικάζουμε ποινικές ευθύνες. Ο κ. Διώτης ήταν πολιτικός. Για εμένα ένα και ένα κάνουν δύο, για εσάς μπορεί να κάνουν 2,5…
    Βενιζέλος: Δεν μιλάτε σε έναν πολιτικό απλώς, αλλά σε έναν καθηγητή. Καταλαβαίνω τις έννοιες του ποινικού δικαίου. Δεν έχει νομική λογική το να θέλει να μετακυλήσεις την ευθύνη σε υπουργό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο κ. Διώτης δεν μπορούσε να προστατευθεί ποινικώς γιατί διαχωρίζεται η υπόθεση ως προς τα μη πολιτικά προσωπα λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργού.

    Στη δίκη παρίσταται το ελληνικό Δημόσιο διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ, που κατά το βούλευμα είναι η ζημία που έχει υποστεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: Σημειώθηκε πρόοδος στο Eurogroup, αλλά υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα Δημοκρατία: Να παρέμβει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες Σκουρλέτη περί ξεπουλήματος της ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτη παραδοχή Τσακαλώτου: «Υπάρχουν πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό»



    ΣΧΟΛΙΑ