• Πολιτική

    Διαπραγμάτευση: Συμβιβασμοί για τις Κυριακές και τα ΜHΣΥΦΑ – Τι γίνεται για κόκκινα δάνεια

    • NewsRoom
    μέτρα


    Με στόχο, όλων των πλευρών, η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί επιτέλους σε συμφωνία ξεκίνησε λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ Κυβέρνηση και δανειστών  στο Hilton.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε το πρόβλημα με την απαίτηση των δανειστών για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, υπάρχει συμφωνία πως δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, με την Ελλάδα να προτείνει μια συμβιβαστική λύση που θα αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές, τους μήνες της τουριστικής περιόδου που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται η συμβιβαστική λύση συζητώντας δύο θέματα: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα (και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, μέσα Μαΐου με μέσα Οκτωβρίου) και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός της τουριστικής περιοχής αφορά και την Αθήνα για παράδειγμα τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα όχι ωστόσο για παράδειγμα γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη.

    Συμβιβασμός φαίνεται πως επιτεύχθηκε και γύρω από το θέμα των της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων.

    Ανοιχτή ωστόσο παρέμενε μέχρι την έναρξη της συνάντησης η συζήτηση για το υπερταμείο.

    Πάντως, παρά την ελπίδα όλων για επίτευξη συμφωνίας, αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι και σήμερα παρά μόλις τέσσερα εξειδικευμένα funds που αναμένεται να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες. Το γεγονός αυτό οδήγησε το ΔΝΤ να αξιώσει αλλαγές στα κριτήρια αδειοδότησης και άλλους τρόπους προσέγγισης ενδιαφερομένων για να ανοίξει αυτή αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκτακτα stress tests στις ελληνικές τράπεζες από τον SSM για δάνεια και καταθέσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Ανοιχτό πρόβλημα το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές



    ΣΧΟΛΙΑ