• Πολιτική

    Νέο πρόσωπο για την αρχαία Ολυμπία – Έργα ανάδειξης μνημείων της Ρωμαϊκής εποχής

    Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ στην Ολυμπία


    Νέα έργα για την ανάδειξη ορισμένων μνημείων της αρχαίας Ολυμπίας, που σήμερα υπολείπονται όσον αφορά την συντήρηση και την αναστήλωσή τους, πρόκειται να αναμορφώσουν εντελώς την σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα προγραμματίζεται αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες (αναψυκτήρο, ιατρείο κλπ ).

    Τα έργα αποφασίστηκαν από την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στην Ολυμπία πριν λίγες μέρες, στις 12 του μήνα και αφορούν έξι κτήρια της Ρωμαϊκής και Παλαιοχριστιανικής εποχής του ιερού, τα τέσσερα εκ των οποίων μάλιστα σώζονται στο σύνολο σχεδόν της ανωδομής τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Οκτάγωνο (οι λεγόμενες Θέρμες του Νέρωνα), την Λέσχη των Αθλητών, τις Θέρμες του Λεωνιδαίου, τις Θέρμες του Κλαδέου, τις Νότιες Θέρμες και την Παλαιοχριστιανική Βασιλική.

    Για όλα αυτά η υπουργός ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα από τις υπηρεσίες του υπουργείου ειδικό πρόγραμμα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης ενώ πριν από οτιδήποτε άλλο και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ληφθούν τα αναγκαία άμεσα σωστικά μέτρα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάστασή τους. Η ίδια μάλιστα προγραμμάτισε τηλεδιάσκεψη των αρμοδίων παραγόντων τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα μελετών για τη συντήρηση, την αναστήλωση και των ανάδειξη των συγκεκριμένων οικοδομημάτων.

    Όπως είπε η κυρία Μενδώνη η ανάδειξη των οικοδομημάτων της ρωμαϊκής περιόδου –πέρα από την προστασία των μνημείων αυτών καθ΄ αυτών θα ενισχύσει σημαντικά και τον χρόνο παραμονής των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, καθώς σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίζουν την περιήγησή τους μόνον στην έκταση που είχε το ιερό κατά την Κλασική εποχή. Με την ολοκλήρωση όμως του προγράμματος η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου αναμένεται να αλλάξει ριζικά, προσφέροντας στον επισκέπτη μια πληρέστερη εμπειρία του χώρου και των διαφορετικών χρονικών περιόδων, όπως αποτυπώνονται και τεκμαίρονται στα μνημεία της Ολυμπίας.

    Η παλαιοχριστιανική Βασιλική στην αρχαία Ολυμπία

    Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος των επεμβάσεων το υπουργείο θα καλύψει τα τρία πρώτα χρόνια του προγράμματος από εθνικούς του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος θα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Επιπλέον των ρωμαϊκών μνημείων ωστόσο, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων έλαβε οδηγίες να εκπονήσει κατά προτεραιότητα συμπληρωματική μελέτη για την αντιμετώπιση ολισθήσεων περιορισμένης έκτασης στον Κρόνιο λόφο. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί εξάλλου με την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας-ΕΣΠΑ 2014-2020 εντός του έτους, ξεκινάει το πρόγραμμα
    της β’ φάσης αποκάλυψης της στοάς του Γυμνασίου των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το οκτάγωνο, οι λεγόμενες θέρμες του Νέρωνα

    Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τέλος, όπως ρυθμίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργο Διδασκάλου, τον Πρόεδρο του ΤΑΠΑ, κ. Παναγιώτη Νταή περιλαμβάνει: Χωροθέτηση του νέου πωλητηρίου στη σημερινή είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, την μετατροπή του παλαιού αναψυκτηρίου σε ιατρείο και χώρο φιλοξενίας των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού με τον οποίο το υπουργείο Πολιτισμού έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία για την κάλυψη των δέκα μεγαλύτερων σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την λειτουργία νέου αναψυκτηρίου στον πρώην κτήριο του ΟΠΕΠ. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η διαδικασία επιλογής αναδόχου για την μίσθωση του αναψυκτηρίου –έχει κατατεθεί διψήφιος αριθμός προσφορών- είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΠΑ.

    Η Λέσχη των αθλητών



    ΣΧΟΛΙΑ