Πολιτική

Νέο «χτύπημα» Βερναρδάκη: Αντιμετωπίσαμε την κλιματική αλλαγή και τις πολεοδομικές βόμβες – Γιατί δεν παραιτούμαστε

Βερναρδάκης

Χριστόφορος Βερναρδάκης


Απαντήσεις για την στάση της κυβέρνησης αλλά και δικαιολογίες τα λάθη των Αρχών που οδήγησαν στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο».

Λίγες ώρες μετά την συνέντευξη του στο «Πρακτορείο 104,9 FM», όπου επιχείρησε να προστατεύσει τον Αλέξης Τσίπρα δηλώνοντας πως είναι λάθος «να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών», ο κ. Βερναρδάκης επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας πως «η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι πολλές συγνώμες μαζί». Μάλιστα, επέμεινε πως είναι λάθος να ζητούνται παραιτήσεις, διότι όπως εξήγησε «αν μπαίναμε στη διαδικασία των παραιτήσεων, τα 2/3 της Βουλής θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί».

Ο κ. Βερναρδάκης έκανε λόγο για ασύμμετρες απειλές (πυρκαγιές, πλημμύρες) λόγω της κλιματικής αλλαγής και μίλησε για τις «πολεοδομικές βόμβες, πολεοδομικές παγίδες».

Όπως τόνισε, «πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια του ανθρωπίνως δυνατού», «δεν αρκεί να πούμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε». Επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών του σε οποιεσδήποτε συνθήκες και πως ακόμα και αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό δεν πρέπει να το αφήσουμε στην τύχη του.

Πρέπει να πάμε πέρα από αυτό και αυτό θα είναι η «έμπρακτη συγγνώμη» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Διαχειριζόμαστε μία κατάσταση που έρχεται από το παρελθόν» αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε.

Ο κ. Βερναρδάκης ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει θέμα απόδρασης από τις ευθύνες», «τις αναλαμβάνουμε», «αυτό είναι προφανές και κρινόμαστε για το κατά πόσο είμαστε αποτελεσματικοί».

«Αντιλαμβάνομαι τις κριτικές που γίνονται» παρατήρησε και δήλωσε πως πρέπει «να ξεφύγουμε από το ασφυκτικό πλέγμα της διαχείρισης», «πρέπει να δράσουμε με πιο δραστικό τολμηρό τρόπο», «να μην υποταχτούμε στη διαχείριση», «να μην γίνουμε μέρος του προβλήματος», αν δεν το κάνουμε αυτό «η πολιτική μας ευθύνη θα πάρει άλλες διαστάσεις» και «θα είμαστε μέρος του προβλήματος».

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως αν μπούμε στη λογική των παραιτήσεων, πρέπει να φύγουν οι πάντες, να παραιτηθούν τα 2/3 της Βουλής και σημείωσε ότι «η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι πολλές συγνώμες μαζί».

Μιλώντας για την αναθεώρηση των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε ότι είναι ένα επιχειρησιακό όργανο, το οποίο πρέπει ουσιαστικά να συντονίζει τη λειτουργία Στρατού, Πυροσβεστικής, Λιμενικού, να γίνει το εποπτικό εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία τέτοιων καταστάσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει στο μοντέλο λειτουργίας να προστεθούν τα ερευνητικά ινστιτούτα με τα δεδομένα για πρόβλεψη κινδύνου που διαθέτουν, και τέτοιοι φορείς είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο Δημόκριτος, το ΕΛΚΕΘΕ, που δεν συνδέονταν νομοθετικά και υποχρεωτικά με την Πολιτική Προστασία, παρά μόνο κατά βούληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απαλλάσσει τον Τσίπρα ο Βερναρδάκης επειδή είναι μόνο… 44 ετών!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτος ο Πολάκης: Είχαμε πληροφορία για νεκρούς, αλλά ο ιατροδικαστής δεν είχε βάλει σφραγίδα! (video)


ΣΧΟΛΙΑ