• Πολιτική

    Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε Μόσχα για την υπόθεση Σκριπάλ – Βουτιά για το ρούβλι

    • NewsRoom


    Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκεί Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

    Σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από τον Λευκό Οίκο, στη Μόσχα επιβάλλονται κυρώσεις που καθιστούν δυσκολότερη τη διεθνή χρηματοδότηση και τη λήψη δανείων από αμερικανικές τράπεζες. Πάντως, δεν έγινε γνωστό από πότε οι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ, ούτε ποια θα είναι η έκταση των δραστηριοτήτων που θα καλύπτουν.

    Οι νέες κυρώσεις επιβάλλονται επειδή η Μόσχα «δεν παρουσίασε εγγυήσεις στο πλαίσιο του αμερικανικού νόμου» («Περί ελέγχου των χημικών και βιολογικών όπλων»), ο οποίος εφαρμόσθηκε στην περίπτωση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι. Το επιχείρημα αυτό επικαλέσθηκε υψηλόβαθμος Aμερικανός αξιωματούχος με δήλωση του στο πρακτορείο Ria Novosti.

    Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ καταστρέφουν τις σχέσεις.

    «Είναι θλιβερό ότι τα υπολείμματα αυτού που λέγονταν ρωσο-αμερικανική συνεργασία, αυτή τη στιγμή θυσιάζονται, λόγω των απαιτήσεων εκείνων που απλά απλούστατα χρησιμοποιούν τις σχέσεις με την Ρωσία σαν εργαλείο στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση που διεξάγεται στις ΗΠΑ» δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

    Πάντως οι νέες κυρώσεις έφεραν ήδη τις πρώτες επιπτώσεις στο ρωσικό νόμισμα. Το ρούβλι υποχώρησε έως 1,6% στα 65,4 ρούβλια ανά δολάριο. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ρωσικών 10ετών ομολόγων σε ρούβλι σημείωσαν άνοδο 12 μονάδων βάσης, στο 7,47%.



    ΣΧΟΛΙΑ