• Πολιτική

    Νέες απειλές από Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις έρευνες – Παράταση στην navtex για το Oruc Reis

    • NewsRoom


    Νέα παράταση στον πλου του Oruc Reis εξέδωσε η Τουρκία με την έκδοση νέας NAVTEX, φτάνοντας την τουρκική προκλητικότητα στα άκρα.

    Η πρώτη NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η οποία πήρε παράταση μέχρι σήμερα. Λίγο πριν εκπνεύσει η πρώτη παράταση, οι Τούρκοι εκδίδουν και πάλι NAVTEX μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, δεσμεύοντας αυτή τη φορά διαφορετική περιοχή, η οποία όμως περιλαμβάνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Οι συντεταγμένες που έχουν δώσει για τη νέα NAVTEX:

    SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1085/20 (Antalya) (Yayınlanma: 27-08-2020 13:34)

    SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1085/20
    AKDENİZ

    1.SİSMİK ÇALIŞMALAR, R/V ORUÇ REİS, ATAMAN VE CENGİZHAN İSİMLİ GEMİLER İLE 27 AĞU-01 EYL 20 TARİHLERİ ARASINDA AŞAĞIDAKİ SAHADA YAPILACAKTIR.
    33 55.00 K – 027 59.77 D
    34 12.28 K – 028 00.12 D
    35 12.12 K – 030 22.15 D
    34 58.25 K – 030 31.50 D
    34 18.58 K – 028 55.57 D
    6 DENİZ MİLİ AÇIK GEÇİLMESİ.
    2. BU BİLDİRİ 01 EYL 20 SAAT 2059Z’DA YÜRÜRLÜLÜKTEN K

    Νέες απειλές

    Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία, με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να δηλώνει σήμερα ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες και ότι η χώρα του δεν θα παραχωρήσει «ούτε μια σταγόνα νερού».

    «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση γι’ αυτό και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Για όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί.  Δεν έχει καμία διακοπή» δήλωσε ο Ακάρ στο πρακτορείο Anadolu.

    O Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε «παράλογη» την επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα, ενώ αναφορικά με τις ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας τόνισε ότι «οι ΝΑVTEX θα συνεχιστούν μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες».

    Και σε έντονο ύφος τόνισε ότι «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα νερού», προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα».

    Αναφερόμενος στην κοινή άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Ιταλίας είπε ότι έχει περάσει ο καιρός που τέτοιες ενέργειες μπορούσαν να φοβίσουν την Τουρκία

    «Είμαστε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα – Θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, αλλιώς θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις»

    Ο Ακάρ υποστήριξε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βγαίνουν αμφότερες χαμένες από την πρόσφατη συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωών. Από την άλλη ο Ακάρ δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα αναφορικά με τα «προβλήματα» στο Αιγαίο.

    «Είμαστε υπέρ των συνομιλιών. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε να αναγνωρίζονται και νόμιμα δικαιώματά μας. (…) Ως Τούρκοι και Έλληνες πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς να καταφεύγουμε στην Ευρώπη, την ΕΕ ή τη Γαλλία. Αν οι Έλληνες ομόλογοί μας το αποφασίσουν τις ερχόμενες ημέρες, ευχαρίστως να τους υποδεχθούμε εδώ».

    Μάλιστα, το Anadolu αναμετέδωσε και στα ελληνικά τις δηλώσεις Ακάρ περί διαλόγου:

    O Aκάρ προειδοποίησε ότι «δεν θα πρέπει να δοκιμαστεί η δύναμη της Τουρκίας». «Τα σύνορα της Τουρκίας είναι σαφή στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε πει τι θα συμβεί αν τα παραβιάσετε. Αλλά πάντα υπογραμμίζουμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή, ειδάλλως θα ακολουθήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ