• Πολιτική

    Νέα στοιχεία από έγγραφο του ΥΠΕΞ: Ως «υπερεργολάβος» εμφανίζεται ο Β. Παπαδόπουλος

    • NewsRoom
    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας


    Ένα νέο έγγραφο φωτιά, από το υπουργείο Εξωτερικών, φέρνει νέα στοιχεία για τον ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

    Το σημείωμα που δημοσιεύεται στην σελίδα photognomon.blogspot.gr, με τον χαρακτηρισμό «περιορισμένης χρήσης – κανονικό», έχει ημερομηνία 22 Ιουνίου 2017, συντάχθηκε δηλαδή εννέα ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και του Βασίλη Παπαδόπουλου.

    Στην επιστολή που υπογράφει η διευθύντρια της Δ1 Διεύθυνσης Ηνωμένων Εθνών, Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων του υπουργείου Εξωτερικών, ο Βασίλειος Παπαδόπουλος παρουσιάζεται ως «υπεργολάβος», δηλαδή ενδιάμεσος, και όχι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Μέχρι και σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν είναι μεσάζων αλλά ο επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.

    «Όσον αφορά τέλος την εταιρεία “Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ”, που έχει επιλεγεί ως “Υπεργολάβος” για εκτέλεση του έργου μεταφοράς των πυρομαχικών (με βάση την εν λόγω διακρατική συμφωνία, όπου επιπλέον προβλέπεται ότι “η επιλογή του εγχώριου μεταφορέα αποτελεί «αποκλειστική ευθύνη» του αγοραστή”) σημειώνουμε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπεται εκ του νόμου για την εντός και εκτός Ελλάδος μεταφορά των υλικών», επισημαίνεται στο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.

    Με το έγγραφο αυτό του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνεται ότι στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων τύπου 105mm από μη επιχειρησιακά αποθέματα του ελληνικού στρατού ήταν κομβικός ο ρόλος της εταιρείας «Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ», της οποίας ο ιδιοκτήτης Βασίλειος Παπαδόπουλος. Στο έγγραφο, δηλώνεται η ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω, με τη συνδρομή της ΕΥΠ, η  εταιρεία, καθώς δεν είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού.

    Όπως υπογραμμίζει η Δ1 Διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, η διακίνηση πυρομαχικών διέπεται από διεθνείς συμβάσεις και απαιτείται ειδική διαδικασία εγκρίσεων, η οποία προφανώς και δεν είχε ακολουθηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    Ειδικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερκών ζητούν να διασφαλιστεί ότι τελικός χρήστης των βλημάτων που θα πωληθούν θα είναι οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, ζητώντας επιβεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές. Με αφορμή την εκποίηση πυρομαχικών στο Ριάντ, οι διπλωμάτες ζητούν να αποσταλούν στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, « στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως είναι άλλωστε υποχρέωσή μας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα χτυπήματα από Φίλη και Κυρίτση σε Καμμένο: «Να ακυρωθεί η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ με video για τον Πάνο Καμμένο



    ΣΧΟΛΙΑ