• Πολιτική

    Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

    justice δικηγόροι


    Την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων ζητούν, με νέα προσφυγή, από το Συμβούλιο της Επικρατείας σύλλογοι και ιδιώτες.

    Μετά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 συλλόγους της ομογένειας, μια δεύτερη αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, την Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και έναν δικηγόρο.

    Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η συμφωνία των Πρεσπών «εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της Ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονας χώρας».

    Στην αίτηση ακύρωσης υποστηρίζεται ότι παραβιάστηκε το άρθρο 82 του Συντάγματος που καθορίζει ότι η κυβέρνηση κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, καθώς το Σύνταγμα δεν αφήνει απεριόριστη την κυβερνητική εξουσία, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, που ουσιαστικά καταργήθηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913.

    Η πρώτη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το ΣτΕ απορρίπτει τις προσφυγές για τη συμφωνία των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ