• Πολιτική

    Νέα πυρά από δικαστές για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη – Ν. Σακελλαρίου: «Ας είναι αυτή η τελευταία φορά»

    Σακελλαρίου

    O Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου


    Απόντος του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξαπέλυσε δριμεία κριτική σε όσους λοιδορούν, όπως είπε, τους δικαστές όταν αποφάσεις τους δεν εξυπηρετούν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικος Σακελλαρίου, μία εβδομάδα μετά την καταγγελία του για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, επέμεινε σε μία σκληρή τοποθέτηση. Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είπε:

    « Δεν κρυπτόμεθα πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Εκφέρουμε δικαστικές κρίσεις βάσει του Συνταγματος και των νόμων. Δεν εφαρμόζουμε το δίκαιο του ισχυρότερου και δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που γίνονται επεμβάσεις στο εργο της δικαιοσύνης. Θα είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στο καθήκον μας. Είναι δύσκολη περίοδος και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος μας.”

    Για το πόθεν έσχες ο κ. Σακελλαρίου είπε:

    « Υποβάλλουμε ανελλιπώς πόθεν έσχες. Σε λιγες ημερες θα δημοσιευτεί και η τελευταία απόφαση ώστε να λήξει δια παντός το θέμα. Και να αντιληφθούν πάντες ότι δεν είμαστε εκτός νόμου στη δικαιοσύνη.»

    “Πρωτοφανές να απουσιάζει ο υπουργός”

    Η απουσία του κ.Κοντονή από τη συνέλευση της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης έφερε τα πρώτα πυρά.

    “Απουσιάζει αν και είχε προσκληθεί. Κι αυτό είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά”, σχολίασε ο γ.γ. της Ενωσης Νίκος Σαλάτας.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης εξαπέλυσε πολυεπίπεδη επίθεση τόσο για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όσο και για το ζήτημα που έχει προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα σε κυβέρνηση και δικαστές, το πόθεν έσχες.

    «Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το Δικαστικό Σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις», είπε στην ομιλία του και απάντησε στο σχόλιο του κ. Κοντονή περί προβλήματος από την απόφαση του ΣτΕ για το πόθεν έσχες.

    «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω το νόημα της δήλωσης και θα ήταν καλό να μας εξηγήσει ο Υπουργός ποιο ακριβώς είναι το «πρόβλημα». Το ότι το ΣτΕ έκρινε διαφορετικά από την δική του άποψη; Το ότι ακυρώθηκε η ΚΥΑ; Το ότι υποχρεωθήκαμε να προσφύγουμε στα Δικαστήρια εξαιτίας των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων των υπουργικών αποφάσεων; Το μόνο πρόβλημα που βλέπω εγώ είναι το πρόβλημα κατανόησης του ρόλου που έχει σε μια Δημοκρατία η Δικαιοσύνη να ακυρώνει υπουργικές αποφάσεις και νομοθετήματα όταν αυτά προσκρούουν στο Σύνταγμα. Αυτή είναι η δουλειά μας κ. Υπουργέ και αυτήν θα συνεχίσουμε να κάνουμε.»

    Ο κ.Σεβαστίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία επισημαίνοντας ότι: «ειδική μεταχείριση έχουν εξασφαλίσει οι Υπουργοί και οι Βουλευτές οι οποίοι πρέπει να εξηγήσουν στο λαό γιατί δεν ελέγχονται στο Πόθεν Έσχες που υποβάλλουν από την επιτροπή στην οποία υπάγονται όλοι οι άλλοι υπόχρεοι αλλά από ειδική επιτροπή της Βουλής.»

    Σκληρή κριτική άσκησε και για την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που προέβλεπε αλλαγή στο καθεστώς της απεργίας, εκφράζοντας την «έκδηλη ανησυχία» και την «εναντίωση» των δικαστών «σε κάθε προσπάθεια που γίνεται να περισταλεί με οποιονδήποτε τρόπο ένα συνταγματικό δικαίωμα. Αναφέρομαι στην πρόσφατη κατάθεση τροπολογίας η οποία προσωρινά αποσύρθηκε και η οποία έθετε κατά την άποψή μου έναν ακόμα ουσιώδη νομοθετικό περιορισμό στους τόσους πολλούς με τους οποίους έχει επιβαρυνθεί το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς την ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος της απεργίας.»

    Ελλείψεις στη Δικαιοσύνη

    Ο κ. Σεβαστιδης τόνισε τις ελλείψεις στη Δικαιοσύνη επισημαίνοντας ότι για την ομαλή λειτουργία κάποιων δικαστηρίων έβαλαν οι ίδιοι οι δικαστές χρήματα. Επισήμανε ότι οι δικαστές είναι λιγότεροι αλλά οι υποθέσεις μέσα στο έτος αυξήθηκαν κατά 75%. Χαρακτήρισε απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία τη μείωση των μισθών των δικαστών. Άφησε αιχμές για την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία μετά τη συνταξιοδότηση της πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ο κ. Σεβαστίδης, χωρίς να την κατονομάσει, είπε ότι τέτοιες κινήσεις αφήνουν υπόνοιες για διαπλοκή της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία και ζήτησε για τρία χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση οι δικαστές να μην αναλαμβάνουν τέτοιου είδους θέσεις.

    Γ.Γ. υπουργείου Δικαιοσύνης: Εξασφαλισμένη η ανεξαρτησία

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Παπασπύρου, ο οποίος έκανε λόγο για εξασφαλισμένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

    Περαιτέρω περιορίστηκε σε αναφορές έργων στις φυλακές και σε σχέδια που αφορούν διεύρυνση του Πρωτοδικείου της Αθήνας και τη μετακόμιση του Πρωτοδικείου Πειραιά.

    Οταν ανέφερε ότι και οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται ο πρόεδροε της Ένωσης του απάντησε με μια αναφορά του πρώην δικαστη του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Σκούρα ο οποιος είπε ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν υπόκεινται σε κυβερνητική και κρατική κριτική καθώς η κυβέρνηση ως φορέας εξουσίας θα πρέπει να τις σέβεται και να σιωπά.

    Ο προεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλης Πέππας αναφέρθηκε στη διαφθορά, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο οι μιζες και οι δωροδοκίες « Διαφθορά είναι και ο ευτελισμός ενός κοινωνικού αγαθού,η έκπτωση μιας κοινωνικής λειτουργίας, η εξικοίωση με την εξουσία και η συνολική μετατόπιση της κοινωνίας από τις κοινωνικές της αξίες. Οι δικαστες αν ολιγόρήσουν η ανομία θα εξαπλωθεί. Σας εμπιστεύομαι και σας παραδίδω τη σκυτάλη της δικαιοσυνης», κατέληξε απευθυνόμενος στους δικαστες.

    Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δεν έκρυψε την απογοήτευσης της για το ότι ενίοτε οι Γενικές Συνελεύσεις των δικαστικών λειτουργών μετατρέπονται σε «αρένες». Όπως είπε χαρακτηριστικά «Αυτό που με στεναχωρεί και με κάνει να φεύγω άδεια από τέτοιες συνελεύσεις είναι οι μονόλογοι».

    Για συστηματική προσπάθεια πλήρους υποταγής της Δικαιοσύνης μίλησαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    “Τώρα ανακαλύψατε ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη;”, διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, τονίζοντας στην ομιλία του:

    “Όταν βγάλατε την απόφαση για τις καθαρίστριες χειροκροτούσε η κυβέρνηση. Όταν βγάλατε την απόφαση ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να ελέγχονται πέραν της πενταετίας σας έβριζε ο Πολάκης.

    Δεν έχουμε κυβέρνησης πλέον. Συγκαλυμμένες δικτατορίες έχουμε. Ο Κοντονής γίνεται ένα με το σύστημα. Μην πέφτετε στο επίπεδο του.”



    ΣΧΟΛΙΑ