• Πολιτική

    Νέα αποκάλυψη για Καλογρίτσα με εμπλοκή του σε διαγωνισμό της ΔΕΗ

    • NewsRoom
    Χρήστος Καλογρίτσας

    Χρήστος Καλογρίτσας. Επιχειρηματίας


    Νέες αποκαλύψεις για την εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ της οικογένειας Καλογρίτσα είδαν το φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας ερωτηματικά για τις σχέσεις της με έργα που αφορούν στο Δημόσιο. Στη μακρά λίστα των υποθέσεων έρχεται να προστεθεί και η συνδιαλλαγή της εταιρείας με τη ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ στις 26 Φεβρουρίου του 2015 με την προκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ, διεκδίκησε έργο ύψους 70 εκατ. ευρώ, στον οποίον προσήλθαν πέντε εταιρείες: Η σύμπραξη εταιρειων «ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΡΓΟΤΕΜ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», η ΜΕΤΚΑ Α.Ε., η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. και η J&P – ΑΒΑΞ Α.Ε (η ημερομηνία υποβολής προσφορών έληγε τον Οκτώβριο του 2015).

    Έξι μήνες αργότερα ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση των προσφορών, όπου η προσφορά της ΤΟΞΟΤΗΣ απορρίφθηκε. Τονίζεται δε η προσφορά αφορούσε ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 των εργολαβιών του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

    Σύμφωνα με επιστολή της Επιτροπής Αξιολόγησης Προσφορών προς την ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ, με ημερομηνία 22 Απριλίου του 2016 «μετά από τον έλεγχο των στοιχείων του Φακέλου Β της Προσφοράς σας και της (α’) σχετικής επιστολής σας και λαμβάνοντας επίσης υπόψη την παρουσίαση του υπεργολάβου σας (εταιρεία CPI YUAND ENVIROMENTAL – PROTECTION ENGINEERING CO.,LTD), έκρινε ότι θα πρέπει αυτή να απορριφθεί, λόγω μη ικανοποίησης των απαιτήσεων της Διακήρυξης».  

    Η ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ αν και θα μπορούσε να προσβάλει τον σχετικό όρο κατά τη δημοσίευση του διαγωνισμού, δεν το έκανε παρά προχώρησε στην υποβολή προσφοράς, αποδεχόμενη τους όρους της προκήρυξης. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας αντέδρασαν μετά την απόρριψή της και κατέθεσαν προδικαστική προσφυγή, η οποία όμως απορρίφθηκε και αυτή από την αρμόδια επιτροπή.

    Έπειτα από όλες αυτές τις εξελίξεις, ανακοινώθηκε πως οι οικονομικοί φάκελοι θα άνοιγαν στις 25 Ιουλίου του 2016. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε, παρά δόθηκε παράταση για τις 31 Αυγούστου. Αλλά και πάλι δεν άνοιξαν οι προσφορές και δόθηκε νέα προθεσμία για τις 29 Σεπτεμβρίου.

    Με απλά λόγια, η ΔΕΗ καθυστερεί τον διαγωνισμό για την μονάδα αποθείωσης του “ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου V”. Πρόκειται για έργο που προβλέπεται στο “Μεταβατικό Εθνικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών” και είναι βαρύνουσας σημασίας, γιατί από αυτό εξαρτάται η συνέχιση της λειτουργίας των Μονάδων του Αγίου Δημητρίου (πέντε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας), χωρίς περιορισμό των ωρών λειτουργίας τους ανά έτος.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου που συνεδριάζει το ΔΣ της ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να συζητήσει και για το συγκεκριμένο θέμα.

    “… together with TOXOTIS S.A.” γράφει στην επιστολή της η SPIC

    Ερωτηματικά για διαγωνισμό της ΔΕΗ με εμπλοκή Καλογρίτσα

    “… our staff would be assisted by Microdata SA, well known to you… ” αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο δικό της letter of intent η SMEC


    Όπου Microdata η εταιρεία του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, Νίκου Μπάκουλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/oles-exelixis-gia-tis-tileoptikes-adies



    ΣΧΟΛΙΑ